Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kup grada Samobora

Inspirativna priča postala prava turistička atrakcija: Osvojili su srca mnogih i slave veliki jubilej

Nakon 9 godina tradicije održavanja turnira u preponskom jahanju na prekrasnom imanju Etno farme Mirnovec ove godine održat će se najatraktivnija manifestacija ove vrste u regiji.

Kup grada Samobora (Foto: GOL.hr)

Samoborska konjička priča obitelji Koletić od 27. do 29. kolovoza 2021. godine ponosno slavi 10. godišnjicu ljubavi prema svome kraju, konjima i konjičkom sportu. Ovu inspirativnu priču, danas pravu turističku atrakciju, pokrenuli su vlasnici Franjo i Barica čija je kćer Josipa, zaljubljenica u konje i jahanje, bila inspiracija za prekrasno imanje. Danas punoljetna djevojka, Josipa Koletić, u međuvremenu je postala i četverostruka prvakinja i dvostruka viceprvakinja Republike Hrvatske koja je 2020. godine proglašena najmlađom seniorskom pobjednicom i prvakinjom države u povijesti hrvatskog preponskog jahanja.

Već je 6 godina članica reprezentacije a svoje znanje i vještine dodatno razvija u konjičkim centrima na sjeveru Njemačke pod jednim od najuspješnijih jahača svih vremena, Ludgera Beerbauma a natječe se na internacionalnim natjecanjima u kategoriji mladih jahača. Konjički klub Mirnovec, tijekom 10 godina s organizacijom raznih sportskih i rekreativnih sadržaja osvojio je srca mnogih: najmlađih organizacijom dječjeg jahaćeg kampa u kojem djeca ostvaruju prvi kontakt s konjima, zaljubljenicima u konje osigurao je mogućnost edukacije u školi jahanja te polaganje jahaće dozvole a ambicioznijima, uz nadzor stručnog trenera, i polaganje natjecateljske licence za sport. 

Sustavnim ulaganjem u sportsku infrastrukturu na Etno farmi se sagradila jedna od najsuvremenijih luksuznih štala na ovim prostorima koje nudi visokokvalitetne uvjete za pansion konja i njihove vlasnike, dok klub nudi i modernu šetalicu za konje te prostranu halu i pješčane terene za rekreativno ili sportsko jahanje. Ovakva postava danas omogućuje vrhunsku organizaciju zahtjevnijih te izazovnijih natjecanja koja privlače natjecatelje i iz susjednih zemalja poput Slovenije, Mađarske, Njemačke, Austrije i Srbije.

Tako će i se ove godine, u organizaciji konjičkog kluba Mirnovec, održati Kup grada Samobora, trodnevno konjičko natjecanje u preponskom jahanju, a natjecatelji i posjetitelji će uz sportska natjecanja uživati i u idiličnoj seoskoj atmosferi i ukusnoj domaćoj hrani na prostranoj natkrivenoj terasu u sklopu ugostiteljskog objekta Baraž. Farmu rado posjećuju ljubitelji gastronomije obzirom se uz ponudu Baraža i svojim predivno uređenim etno ambijentom, farma prometnula u jednu od najtraženijih gastro lokacija.

Kup grada Samobora Kup grada Samobora (Foto: GOL.hr)

Ova jedinstvena lokacija, uređena poput farme iz najljepše slikovnice, s kućicama u cvijeću, starim bunarima, jezerom i predivnim livadama, destinacija je koja oduševljava na prvi pogled i idealne je za sve prigode: od obiteljskog ručka, proslave obljetnica i svečanosti, dječjih rođendana do luksuznih vjenčanja. Ovogodišnje izdanje bit će dodatno obogaćeno atraktivnom prezentacijom gastronomskih delicija odnosno autohtonih proizvoda Samoborskog kraja u obliku hrane, pića i suvenira koje će predstaviti i dame u tradicionalnim nošnjama ovoga kraja dok će za najmlađe biti osiguran i dječji poligon na kojem će se moći neometano družiti. Za one željne upoznavanja s konjima bit će organizirane šetnje na konjima za male i velike.

Što se natjecateljskog dijela tiče posjetitelji će u utakmicama koje i u petak i tijekom vikenda počinju u 9.00 sati moći uživati tijekom cijeloga dana. Organizacijski odbor natjecanja čine Franjo Koletić i Latica Ivković, sudački kolegij čine Mladen Brezić, Jasminka Pirš Petraković i Željko Marović dok je steward natjecanja Željko Valuh. U prijepodnevnim satima posjetitelji će moći pratiti utakmice na malim visinama od 60, 80 i 100 cm koje potom rastu sve 130 - 140 cm koje jašu iskusniji jahači i jahačice u poslijepodnevnim satima.

Završnica Kupa grada Samobor ujedno i najsvečaniji dio natjecanja, svakako je Grand prix utakmica visine 145 cm koja se održava u nedjelju poslijepodne. Očekujte zabavu i navijanje obzirom su utakmice popraćene atraktivnim novčanim i sponzorskim nagradama koje će zasigurno privući renomirana imena konjičkog sporta. Natjecatelje će dodatno motivirati i borba za titulu pobjednika Mirnovec Mastersa 2021 odnosno natjecatelja/icu koji/a u subotu i nedjelju pobijedi najviše utakmice dana (utakmice visine 1,40m i 1, 45m) te uz fondove tih utakmica osvoji i novčanu nagradu u iznosu od 2.000,00 eura te se okiti titulom ukupnog pobjednika Kupa grada Samobora.

U slučaju da nijedan natjecatelj ne pobijedi obje utakmice, novčani fond od 2.000,00 eura prebacuje se za Mirnovec Masters 2022 i uvećava ukupnu novčanu nagradu. Tko zna, možda će pravu poslasticu pripremiti i sama Josipa koja je redovito plasirana na internacionalnim natjecanjima u Francuskoj, Nizozemskoj, Mađarskoj, Italiji, Austriji i Njemačkoj a sudeći po ostvarenim rezultatima predstavlja ozbiljnog kandidata za osvajanje europskih i svjetskih medalja.

KK Mirnovec iz godine u godine dokazuje se kao izvrstan domaćin stoga provedite posljednji vikend u kolovozu u društvu jahača i konja na prekrasnoj Etno farmi Mirnovec.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati