Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Nisu ju uspjeli "oteti"

Sretan završetak sportsko-političke drame na Igrama: Bjeloruska sprinterica stigla u Poljsku

Bjeloruska atletičarka je u nedjelju izazvala pomutnju kad je rekla da su treneri tražili od nje da spakira torbe u Olimpijskom selu te su je protiv njezine volje odveli na aerodrom, naredivši joj da se vrati kući jer ih je kritizirala.

Zastava Bjelorusije (Foto: /DPA/Pixsell)

Bjeloruska sprinterica Kristina Timanovskaja sletjela je u srijedu u Poljsku kako bi se sklonila, nakon što se suprotstavila naredbi da se ranije vrati u svoju zemlju s Olimpijskih igara u Tokiju.

Podsjećajući na sportska dezerterstva tijekom Hladnog rata, ovaj slučaj mogao bi dodatno izolirati vladu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koja se nalazi pod sankcijama Zapada, nakon što se obrušio na svoje protivnike prošle godine.

Lukašenko (66), na vlasti od 1994., suočio se prošle godine s neviđenim prosvjedima nakon spornog reizbora početkom kolovoza koji su oporba i Zapad ocijenili namještenim, zbog čega su pokrenuti veliki prosvjedi. Lukašenko, kojeg podupire Moskva, ne želi otići s vlasti.

Pošto je provela dvije noći u poljskom veleposlanstvu u Japanu, 24-godišnjakinja je najprije otputovala u Beč te potom u Varšavu.

"Poljska nastavlja pokazivati solidarnost i podršku", rekao je na Twitteru zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, Marcin Przydacz, potvrdivši njezin dolazak, te zahvalivši diplomatima koji su joj olakšali putovanje.

Treneri ju protiv njene volje odveli u zračnu luku?!

Bjeloruska atletičarka je u nedjelju izazvala pomutnju kad je rekla da su treneri tražili od nje da spakira torbe u Olimpijskom selu te su je protiv njezine volje odveli u zračnu luku, naredivši joj da se vrati kući jer ih je kritizirala.

Odbila je ukrcati se na let te je zatražila zaštitu japanske policije.

Poljska joj je zajamčila humanitarnu vizu, a drugu njezinom suprugu koji će joj se pridružiti.

Na aerodromu u Varšavi, nekoliko Bjelorusa dočekalo je sportašicu, noseći karanfile i crnobijelu zastavu u znak otpora.

"Došli smo ovdje podržati svoju sunarodnjakinju, koja je rekla istinu o onome što se događa u bjeloruskom sportu", rekao je Eugene Dudkin, 31-godišnji student koji je otišao u Poljsku nakon što ga je policija na jednu noć zadržala u postaji zbog prosvjeda.

Nastavi čitati

Nastavi čitati