Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
od vrha do dna i nazad

Iskupljenje u Nanjingu: Čudesna priča o jednom od najtalentiranijih igrača u povijesti!

Sport često piše najljepše životne priče...

Galerija Kento Momota (Foto: AFP) Momota i Tago na sudu (Foto: AFP) Kento Momota - svjetski prvak (Foto: AFP) +1 Kento Momota (Foto: AFP)

Prošlog je tjedna u Kini odigrano Svjetsko prvenstvo u badmintonu, najbržem reketaškom sportu na svijetu. Azijati su, kao što je to čest slučaj, bili potpuno dominantni, te su ostatku svijeta (Europi) prepustili tek jednu medalju.

Priča prvenstva bio je 23-godišnji Japanac Kento Momota, koji je ispisao novu stranicu povijesti ovog sporta, dvije godine nakon što mu je karijera bila gotovo upropaštena. Momota je postao prvi Japanac s titulom svjetskog prvaka, koju je posvetio svima koji su stali uz njega dok ga je većina otpisala.

Izbačen iz reprezentacije zbog kocke

Svega nekoliko mjeseci prije početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine Momota je zajedno sa svojim suigračem iz reprezentacije uhvaćen u ilegalnom kasinu u Tokiju. Kockanje je strogo zabranjeno u Japanu, smatra se sramotom i zbog njega se može završiti u zatvoru do čak tri godine.

Njegov kolega iz reprezentacije Kenichi Tago naveo je tada tek 21-godišnjeg Momotu, drugog igrača svijeta u tom trenutku, na nekoliko odlazaka u ilegalni kasino. Tago je zakockao više od 90 tisuća dolara, dok je Momota potrošio svega 5000.

Nakon što su uhvaćeni i izvedeni pred sud obojica su se pokajali, no oprosta od Japanskog badmintonskog saveza nije bilo. Tago je izbačen iz sporta, a Momota je dobio jednogodišnju suspenziju, koja je ujedno značila da neće nastupiti na Olimpijskim igrama, na kojima je trebao biti jedan od favorita.

U četiri mjeseca osvojio SVE i srca navijača

Momota se vratio početkom srpnja 2017. godine u reprezentaciju i morao je krenuti od turnira niže kategorije kako bi se vratio u sami vrh svjetskog badmintona.

U pola godine je osvojio šest turnira, a onda je krajem travnja ove godine uslijedio nastup na Azijskim igrama. Pomeo je konkurenciju i postao prvi Japanac s titulom prvaka na Azijskim igrama.

Tri mjeseca kasnije stigao je u Nanjing, zemlju koja je u posljednjih 40-ak godina najdominantnija u ovom sportu, i pokazao da mu u ovom trenutku nema ravnog! Jedini slabiji dan imao je u 3. kolu kada ga je mladi Danac Antonsen odveo u tri gema, no u preostalim je mečevima slavio s čistih 2:0 i u nijednom od tih gemova nije ispustio više od 13 poena!

Za dvije godine lovit će zlato na Igrama u svom Tokiju

Prije dvije godine i četiri mjeseca karijera Kenta Momote mogla je završiti na najbizarniji mogući način - zbog kocke. Upravo mu je to bila motivacija u njegovom povratku u sami vrh.

"Ovo prvenstvno nisam osvojio sam. Baza ovog uspjeha je nevjerojatna zahvalnost prema ljudima koji su mi pružili novu priliku i bili uz mene kada mi je bilo najteže".

Momota je na najbolji mogući način demonstrirao što znači riječ iskupljenje! Za dvije godine Olimpijske igre igraju se u gradu u kojem je zgriješio - Tokiju. Ne treba sumnjati da će Momota biti posebno motiviran da osvoji zlato i kompletira set zlatnih medalja na najvećim natjecanjima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider