Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
uskoro stiže podrška?

Započeo bojkot Olimpijskih igara: "U jeku smo krize koja je mnogo važnija od sporta"

Kanađani su prvi koji su najavili da neće sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju ako se one održe ovog ljeta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kanadski olimpijski i paraolimpijski odbor odlučili su da zbog pandemije koronavirusa neće sudjelovati na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

"Zbog Covida i rizika povezanih s tom bolešću nije sigurno za naše sportaše ni za zdravlje i sigurnost njihovih obitelji i šire kanadske zajednice da nastavimo trenirati i pripremati se za Igre", objavili su.

"Kriza koja je važnija od sporta"

"COC i CDC hitno pozivaju Međunarodni olimpijski odbor, Međunarodni paraolimpijski odbor i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da odgode Igre za godinu dana", dodaje se u priopćenju.

"U jeku smo globalne zdravstvene krize koja je mnogo važnija od sporta", poručili su.

U svijetu je zbog zaraze koronavirusom do sada umrlo više od 13 tisuća ljudi, podsjeća Reuters.

Otpor održavanju Olimpijskih igara u srpnju ove godine naglo je ojačao u proteklih 48 sati, iskazan u pozivima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući američke i britanske atletičare i olimpijske odbore nekoliko zemalja da se igre zbog pandemije odgode.

Australci dali naslutiti da i oni odustaju

Kanada je prva zemlja koja je objavila da neće slati sportaše u Tokio dok je Australski olimpijski odbor danas objavio da bi se njihovi sportaši trebali početi pripremati za to da će Igre biti održane 2021. godine.

"AOC smatra da našim sportašima prioritet sada mora biti njihovo vlastito i zdravlje onih oko njih te povratak obiteljima, u dogovoru sa sportskim udruženjima", stoji u priopćenju australskog odbora.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je nakon izvanrednog sastanka u nedjelju da zbog širenja zaraze koronavirusom ubrzano radi na scenarijima za Olimpijske igre u Tokiju, među koje su prvi put uvrstili i odgodu.

Otkazivanje igara ne dolazi u obzir

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da ta odluka u skladu sa stajalištem da bi Olimpijske igre trebale biti održane "u potpunom obliku".

"Ako to postane preteško, možda nećemo imati izbora i morat ćemo razmotriti odgodu igara", s obzirom na olimpijsko načelo da je zdravlje sportaša najvažnije, kazao je Abe.

Otkazivanje ne dolazi u obzir, naglasio je japanski premijer.

Olimpijske igre do sada su odgađane odnosno otkazivane samo za vrijeme rata, ali odluka MOO-a da makar razmotri odgodu naišla je na olakšanje u redovima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući Međunarodni atletski savez i Međunarodni paraolimpijski odbor, piše Reuters.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider