Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
AMERIKANKE IZNENADILE JAMAJKU

Kanada nakon 25 godina uzela zlato u najuzbudljivijoj štafetnoj utrci na svijetu

Muška i ženska utrka na 4x100 bile su najzanimljiviji dijelovi protekle noći na Svjetskom atletskom prvenstvu

Utrka 4x100 (Eugene 2022.) (Foto: Afp)

Kanađani su iznenadili SAD, dok su Amerikanke pobijedile favoriziranu Jamajku u utrkama štafeta 4x100 metara, Portugalac Pedro Pichardo nastavio je dominaciju u muškom troskoku, dok je Anderson Peters iz Grenade obranio naslov svjetskog prvaka u bacanju koplja na SP-u u američkom Eugeneu.

Amerikanci kiksali za zlato, Jamajka ostala bez medalje

Pogrešna finalna primopredaja koštala je Sjedinjene Države zlata u muškoj štafeti 4x100 metara, što su iskoristili Kanađani osvojivši prvo zlato na svjetskim prvenstvima u ovoj disciplini nakon SP-a u Ateni 1997. godine, te Gotheburga 1995.

Činilo se da će Amerikanci zadržati svoju krunu sve do posljednje izmjene između Elijaha Halla i Marvina Bracyja, no njihovu pogrešku je iskoristio olimpijski pobjednik na 200m, Andre De Grasse, gurnuvši Kanadu do pobjede s rezultatom 37.48.

"Nemam riječi kojima bi mogao opisati ovu sreću. Uspjeli smo i to s dečkima s kojima sam zajedno odrastao u sportu," rekao je Brendon Rodney, a u štafeti su trčali i Aaron Brown te Jerome Blake.

Sjedinjene Države su u sastavu Christian Coleman, Noah Lyles,Elijah Hall i Marvin Bracy osvojile srebro s rezultatom 37.55, dok su Britanci (Jona Efoloko, Zharnel Hughes, Nethaneel Mitchell-Blake, Reece Prescod) bili treći s vremenom 37.83.

Amerikanke iznenadile u ženskoj konkurenciji

Iznenađenje se dogodilo i u ženskoj štafeti 4x100m gdje su Amerikanke slavile ispred favorizirane Jamajke.

U jamajčanskoj štafeti bile su svjetske prvakinje na 100 i 200 metara Shelly-Ann Fraser-Pryce i Shericka Jackson, četverostruka olimpijska prvakinja u sprintu Elaine Thompson-Herah i brončana na 100 metara s ovog SP-a Kemba Nelson.

Međutim, Amerikanke Melissa Jefferson, Abby Steiner, Jenna Prandini i Twanisha Terry su pobijedile s petim vremenom u povijesti 41.14, osvojivši zlato sa četiri stotinke sekunde prednosti. Broncu je osvojila njemačka štafeta (Tatjana Pinto, Alexandra Burghardt, Gina Lückenkemper, Rebekka Haase) s rezultatom 42.03.

"Nisu očekivali našu pobjedu, ponosna sam što smo uspjele. Znala sam da ćemo pokazati svijetu za što smo sposobne", kazala je Jefferson.

Sa srebrom u štafeti, Fraser-Pryce je stigla do svoje čak 14. medalje na svjetskim prvenstvima, uključujući deset zlatnih, čime se pridružila svojim slavnim sunarodnjacima Usainu Boltu i Merlene Ottey. Ispred karipskog trojca sa 19 svjetskih medalja je samo je američka ikona Allyson Felix.

Peters obranio titulu

U povijest se upisao i Anderson Peters iz Grenade postavši tek drugi bacač koplja u povijesti koji je obranio naslov svjetskog prvaka. Peters je zlato osvojio bacivši koplje 90.54 metara i to u posljednjoj seriji, nakon što je vodio od prve serije. Peters je jedini prebacio 90 metara, učinivši to tri puta (90.21, 90.46, 90.54).

"Zbog vjetra je bilo izazovno, no uspio sam. Nije lako obraniti naslov,"poručio je 24-godišnji Peters. Jedini koji je prije njega obranio svjetsko zlato bio je Čeh Jan Železni (1993, 1995).

Drugi je bio olimpijski pobjednik iz Tokija Indijac Neeraj Chopra sa 88.13 metara, dok je Čeh Jakub Vadlejch, koji je osvojio srebro u Tokiju, bio treći sa 88.09 metara.

Pichardo i dalje dominantan

Portugalac Pedro Pichardo nastavio je svoju dominaciju u muškom troskoku osvojivši zlato s rezultatom 17.95 što je najbolji skok ove sezone. Olimpijski pobjednik iz Tokija do zlata je "skočio" već u prvom pokušaju.

"Do sada mi je svjetska titula bila nedostižna, imao sam dva srebra dok sam skakao pod kubanskom zastavom. Ova titula mi mnogo znači," kazao je Pichardo koji je postao prvi portugalski svjetski prvak u ovoj disciplini nakon Nelsona Evore u Osaki 2007. Hugues Fabrice Zango iz Burkine Faso završio je drugi (17.55 m), dok je treći bio Kinez Zhu Yaming (17.31 m).

Etiopljanka Gudaf Tsegay slavila je na 5000 m (14:46.29) osvojivši drugu medalju u Eugeneu nakon srebra na 1.500 m. Kenijka Beatrice Chebet zaostala je 0.36 sekundi, a treća je bila Etiopljanka Dawit Seyaum s rezultatom 14:47.36.

Olimpijska pobjednica Nizozemka Sifan Hassan bila je neko vrijeme u vodstvu, ali je na koncu bila šesta. I na 10 km je ostala bez pobjedničkog postolja nakon dvostrukog slavlja na prethodnom SP 2019. (1.500 i 10.000 m) te zlata na 5 i 10 km, te bronce na 1.500m na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Olimpijski pobjednik Kenijac Emmanuel Korir osvojio je i svjetski naslov na 800 metara s rezultatom 1:43.71. Drugi je bio Alžirac Djamela Sedjati (1:44.14), a treći Kanađanin Marco Aropa koji je vodio veći dio utrke, ali je na kraju bio treći s rezultatom 1:44.28.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider