Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Kakav spektakl: Bolt, Powell i Gay na obnovljenom Poljudu?

U Bijelom salonu poljudskog stadiona danas je predstavljeno globalno atletsko natjecanje IAAF/VTB Bank Kup kontinenata i obnovljena poljudska ljepotica...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na događanju su o glavnim planovima Kupa kontinenata i obnovljenom Poljudu govorili Siniša Ergotić, direktor Kupa kontinenata Split 2010, Luciano Sušanj, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, Anđelka Visković, zamjenica gradonačelnika Grada Splita i Blanka Vlašić, svjetska prvakinja u skoku u vis.

Kup kontinenata je globalni atletski događaj na kojem će se 4. i 5. rujna natjecati četiri reprezentacije Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije s Oceanijom

Kup kontinenata je globalni atletski događaj na kojem će se 4. i 5. rujna natjecati četiri reprezentacije Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije s Oceanijom. Domaćinstvo ovog velikog natjecanja pripalo je Hrvatskoj i Splitu od strane Svjetske atletske federacije.

Povodom održavanja tog globalnog atletskog natjecanja stadion Poljud poprimio je izgled idealnog sportskog borilišta za čije potrebe obnove je uloženo osam milijuna kuna.
Pripreme za veliki atletski događaj na kojem će nastupiti više od 400 natjecatelja odvijaju se po planu s naglaskom na atletsku stazu koja je stadionu Poljud dala sasvim novu vizualnu dimenziju.

Siniša Ergotić je istaknuo:

'Izuzetno mi je zadovoljstvo što je Svjetska atletska federacija odlučila udružiti snage s HAS-om i Gradom Splitom u promoviranju svjetske atletike na prvom izdanju Kupa kontinenata. Na poljudskoj ljepotici 4. i 5. rujna svoje će umijeće pokazati najbolji predstavnici Europe, Afrike, Amerike te Azije i Oceanije, a mi kao organizatori ćemo se potruditi da im omogućimo idealne uvjete za ostvarivanje njihovih snova, želja i vrhunskih sportskih rezultata. Hrvatsku prema ovogodišnjim rezultatima predstavljaju Blanka Vlašić (skok u vis), Sandra Perković (disk) i Nedžad Mulabegović (kugla). Vjerujemo da će nas nagraditi svojim nastupima u koje su ugradili dugogodišnji trud i talent.'

U ime cijele organizacije HAS-a govorio je Luciano Sušanj, istaknuvši:

'Još uvijek pamtimo domaćinstvo Europskog prvenstva, a posebno smo zahvalni na poticaj koje je to prvenstvo dalo popularizaciji i razvoju atletike u Hrvatskoj. Kao organizatori, svjesni smo velike odgovornosti koju smo preuzeli budući da ćemo ugostiti najkvalitetnije predstavnike kraljice sportova. Uvjeren sam da ćemo ponuditi sportska uzbuđenja svim ljubiteljima atletike i sporta, a koja će nas kao organizatore ispuniti ponosom jer smo imali čast biti dio stvaranja atletske povijesti.'

Anđelka Visković je nadodala:

'Zahvaljujući ovom globalnom atletskom natjecanju Stadion Poljud je dobio sasvim novu vizualnu dimenziju. Atletska staza je dobila novi sloj najsuvremenije podloge te je obavljeno čišćenje sjedalica na svim tribinama i bojanje svih ulaza za gledatelje. Nove udobne sjedalice postavljene su svečanoj i novinarskoj loži, a dovršavaju se radovi na sanitarnim čvorovima i svlačionicama unutar poljudske ljepotice.'

Pod okriljem IAAF-a Hrvatski atletski savez zajedno s Gradom Splitom zajedničkim naporima pridonosi uspješnom organiziranju Kupa kontinenata kao vrhunskog sportskog događaja. Samo natjecanje pratit će preko 150 televizijskih kuća i 500 novinara i fotoreportera, a k tome se očekuje i 60.000 gledatelja.

Podatak da su prava za televizijski prijenos prodana u već više od 130 država dovoljno govori koliku će pozornost svjetske javnosti privući IAAF / VTB Bank Kup kontinenata.

Kup kontinenata koji se od 1977. do 2006. godine održavao pod nazivom Svjetski kup u atletici jedino je globalno atletsko natjecanje na otvorenom u 2010. godini u sklopu kojeg će Svjetska atletska federacija i organizacijski odbor ugostiti najbolje svjetske atletičare.

U svakoj disciplini reprezentacije će imati dva atletičara, osim u utrkama na 1500, 3000, 3000 sa zaprekama i 5000 metara u kojima će svaka reprezentacija imati po tri atletičara. Za ukupni zbroj bodova računat će se rezultati samo dva najbolja iz svake reprezentacije.

Osim novog naziva ovog renomiranog atletskog događanja, još jedna novina ovog Kupa je da najmanje tri atletičara iz države domaćina moraju biti uključeni u reprezentaciju. Odvojenih proglašenja pobjednika za mušku i žensku reprezentaciju neće biti, već će se bodovi obaju spolova zbrajati kako bi se dobio ukupni pobjednik.

Upravo radi toga, Kontinentalni Kup posebno je uzbudljiv jer se u individualnom sportu kao što je atletika omogućuje ostvarenje zajedničkog cilja – ekipna pobjeda svog kontinenta.

Hrvatsku će na ovom natjecanju predstavljati Blanka Vlašić (skok u vis), Sandra Perković (disk) i Nedžad Mulabegović (kugla).
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider