Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
pomognimo tomislavu

Mladi judaš koji ima priliku ispisati povijest

Tomislav Ivašković u listopadu odlazi u Njemačku na prvo Svjetsko prvenstvo u judu za osobe s intelektualnim teškoćama. Nažalost, ima problema s prikupljanjem sredstava i treba mu vaša pomoć.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

 

„Želim dobiti crni pojas, postati trener pa da mogu učiti druge.“ Ovako govori 30-godišnji judaš Tomislav Ivašković. Tomislav judo trenira sedam godina, posljednjih godinu i pol u Akademskom judo klubu Mladost u Zagrebu. U svojoj kolekciji već ima 15 medalja s brojnih natjecanja. 

Mnogo je ovako uspješnih judaša, ali Tomislav je po nečemu drugačiji. On je osoba s intelektualnim teškoćama. Kada ga gledate u borbama na tatamiju to nikada ne biste rekli. Samouvjeren, koncentriran, snažan i odlučan. Svoga trenera Renea bacao je poput lutke. 

"Cilj općenito svih sportova, ne samo borilačkih, kada govorimo o osobama s intelektualnim teškoćama i općenito o osobama s invaliditetom je uključivanje osoba u zajednicu, u normalne sportske aktivnosti. Na taj način osobe imaju priliku proširiti svoj krug poznanstava, doživjeti nova iskustva i možda predstavljati Hrvatsku na natjecanjima", kaže Tomislavov trener Rene Petrović.

Dvojac se upravo priprema za odlazak na prvo Svjetsko prvenstvo u judu za osobe s intelektualnim teškoćama pod organizacijom Internacionalne judo federacije u njemačkom Kölnu. Tomislav se kao jedini Hrvat na tom natjecanju ima priliku upisati u povijest. 

"Teško je. Puno treninga imam, sada sam počeo više trenirati. Radim zgibove, sklekove, vučem uže, čučnjeve, trbušnjake, trčim", govori nam Tomislav koji je i jedini judaš sa intelektualnim teškoćama koji je imao priliku vježbati judo na Kodokan judo institutu u Japanu, na izvoru tog sporta. 

"Bilo je to divno iskustvo. Ono što je bitno Tomislav se ponašao kao da je pedeseti put u Japanu. Nije uopće imao straha, radio je sve treninge kao i ostali ljudi iz ekipe", kaže Rene i naglašava da je veliku ulogu u njihovom odlasku imala Udruga za promicanje inkluzije u čijem programu Tomislav živi. Iako ima određene teškoće, ovaj mladić veoma je samostalan. Osim juda, koji mu je najdraži sport, predsjednik je Udruge za samozastupanje na što je jako ponosan.

 

Njegov idući veliki cilj je osvajanje medalje na Svjetskom prvenstvu, a za nju se svakodnevno marljivo priprema i po najvećim vrućinama što mu nije nimalo teško. Ipak, nedostaje mu nešto sredstava, što financijskih što opreme. Ukoliko želite pomoći i ispratiti ovog hrabrog mladića na veliko natjecanje, možete se javiti na shinseijujitsu@gmail.com. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider