Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Bit će još prilike

Jedriličari u klasi Zvijezda i 470 ipak ostali bez olimpijske norme

Hrvatske posade u klasi Zvijezda i ženskom 470 svoje će mjesto na Olimpijskim igrama 2012. tražiti na Svjetskim prvenstvima iduće godine u svibnju. U ovim klasama kvote su vrlo male i iznimno je teško izboriti olimpijsku normu, pogotovo u prvom krugu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Malo je mirnije danas bilo na regatnim poljima, s obzirom da su dan odmora imali laseraši i daskaši, tako da je nešto manje jedara danas isplovljavalo i uplovljavalo, međutim uzbuđenja nije manjkalo. Situacija s medaljama je daleko od riješene.

Klasa Zvijezda danas je odjedrila zadnja dva plova uoči plova za odličja. Mate Arapov i Ante Šitić natjecanje su završili na 22. mjestu, a Marin Lovrović i Siniša Mikuličić na 31. Naše posade ostale su van kruga olimpijskih normi. Prvih 11 nacija, koliko je kvota za Zvijezdu na ovom natjecanju, plasirale su se na prvih 13 mjesta.

"Napravili smo ogroman napredak u odnosu na prethodne regate, ali i shvatili da moramo hitno nabaviti bolji brod, ovaj ima 25 godina. Jednostavno ovdje su svi dobri i u tim dvobojima s nekim dobrim osjeti se ta razlika. Zadovoljni smo, dosta smo dobro jedrili, bilo je grešaka, ali mislim da je vidan napredak. Svaki smo se plov vozili oko desetog mjesta, neke smo čak okretali prve oznake drugi, peti, sedmi. Idemo dalje, glavu gori, malo odmora sad kad dođemo doma. Trebamo trenirati i naravno pokušati riješiti bolji brod za sljedeće SP", kaže Mate Arapov.

Za zadnja četiri mjesta Zvijezde će jedriti u Francuskoj početkom svibnja.

Enia Ninčević i Romana Župan su nakon osam jedrenja za klasu 470 na 31. mjestu i također je sigurno da će normu napadati na SP u Španjolskoj u svibnju. Preostalo je još pet mjesta. Djevojke su danas ušle jako dobre 15. u cilj u drugom plovu dana. Ženska flota klase 470 sutra jedri još dva plova.

Vrlo rano danas, oko osam sati, su na more isplovili 49er-i, među njima i Pavle Kostov i Petar Cupać. Dva su plova odjedrili po nemogućim uvjetima, vjetru koji je puhao od nula do 15 čvorova, a potom su se nakon kraće stanke na kopnu preselili na drugo polje i odradili još jedan plov. Kostov/Cupać su danas upisali 17., 19. i 14., nakon 12 jedrenja su 25.

"Dobro jedrimo, ali nikako da to kapitaliziramo. Jako je teško, 49er je jako brza klasa, nama plovovi traju 30 minuta i kad su uvjeti za jedrenje ovakvi ako samo nekoliko sekundi zakasniš s odlukom plov je već gotov za tebe", razmišlja Cupać.

Danas je podijeljen još jedan komplet medalja. Svjetske prvakinje u dvobojskom jedrenju su Amerikanke predvođene Annom Tunnicliffe, koja je inače u prošlom olimpijskom ciklusu jedrila u ženskom samcu i osvojila olimpijsko zlato. Tko zna – zna.

U Zvijezdi vode Brazilci Scheidt/Prada, u 49er-u Britanci Pink/Peacock, a u ženskom 470 Španjolske Pacheco/Betanzos.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider