Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Završnica Svjetskog kupa

Jedrenje: Fantela i Marenić love postolje u ukupnom poretku

Svjetski jedriličarski kup stigao je do zadnje regate koja se od 18. do 22. lipnja jedri u njemačkom Kielu, u sklopu velikog desetodnevnog ljetnog festivala Kieler Woche...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svake godine krajem lipnja Kiel posjeti preko tri milijuna gostiju koji tijekom deset dana najvećeg ljetnog festivala na sjeveru Europe uživaju u mješavini kulturnih, glazbenih, društvenih, znanstvenih, političkih i sportskih zbivanja.

A dio festivala posvećen jedrenju i moru u središtu je pozornosti sa čak 40 različitih regata, s oko 2000 jahti, jedrenjaka, olimpijskih jedrilica na moru, na deset regatnih polja.

Ove godine Kiel je prvi put domaćin završnice Svjetskog kupa, koja će biti malo u sjeni nadolazećeg Europskog prvenstva u Helsinkiju i stoga nešto manje brojna, no konkurencijom ništa siromašnija.

Hrvatski jedriličari nastupit će u tri discipline, u Laseru, Laser Radialu i muškom 470. Šime Fantela i Igor Marenić jedre za postolje ukupnog poretka Svjetskog kupa. Ova je posada jedina od naših najboljih jedriličara u olimpijskim klasama jedrila gotovo puni ciklus ovogodišnjeg Svjetskog kupa i u konkurenciji je za postolje.

Uoči zadnje regate nalaze se na šestom mjestu, pet bodova ih dijeli od trećeg. Razlike u bodovima su takve da više od trećeg mjesta ne mogu.

U Laser Radialu nastupit će Tina Mihelić, koja sa samo dvije jedrene regate zauzima 14. mjesto ukupnog poretka Svjetskog kupa, što je također velika potvrda njene kvalitete.

Skupinu hrvatskih laseraša predvodi Milan Vujasinović, četvrti na regati Svjetskog kupa u Nizozemskoj.

Kiel je zadnja provjera uoči Europskog prvenstva u Helsinkiju početkom srpnja, gdje hrvatski jedriličari brane tri naslova europskih prvaka, te ujedno jedre za bodove za nacionalnu izbornu olimpijsku ljestvicu.

Europsko zlato lani su osvojili Tina Mihelić, Tonči Stipanović i Ivan Kljaković Gašpić. Tina i Ivan štoviše dvostruki su europski prvaci, a najbolji u Europi su 2009. bili i Fantela/Marenić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati