Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
tek su joj 22

Janja Garnbret se upisala u povijest: Osvojila prvo zlato u novom olimpijskom sportu

Janja Garnbret prva je olimpijska prvakinja u sportskom penjanju.

Janja Garnbret (Foto: Afp)

Slovenska 22-godišnja reprezentativka Janja Garnbret upisala se u olimpijsku povijest kao osvajačica prvog zlata u sportskom penjanju, sportu koji je u Tokiju imao svoju premijeru u olimpijskom programu.

Garnbret je u Tokio došla kao glavna favoritkinja za naslov olimpijske pobjednice i taj je status opravdala odličnim finalnim nastupom.

U prvoj disciplini, brzinskom penjanju, Slovenka je osvojila peto mjesto, a slavila je Poljakinja Aleksandra Miroslaw u vremenu novog svjetskog rekorda (6.84 sekunde).

No, to je za 22-godišnju Slovenku bilo tek zagrijavanje za njezine dvije najjače discipline. U "boulderu" joj nitko nije bio ni blizu, jer je bila jedina koja je uspjela doseći vrh na dvije od tri gromade, dok nijedna od preostalih sedam finalistica to nije uspjela nijednom napraviti.

Janja Garnbret
Janja Garnbret (Foto: Afp)

U trećoj disciplini, težinskom penjanju, Garbret je ponovno bila neuhvatljiva za konkurentice te je osvojila prvo mjesto dosegnuvši 37. hvatište. Drugoplasirana u toj disciplini, Korejka Seo Chae-hyun je došla do 35. hvatišta.

U Tokiju se dijelio jedan komplet medalja, u kombinaciji, gdje se konačan redoslijed dobio umnoškom plasmana u sve tri discipline. Tako je Janja Garnbret uvjerljivo slavila s pet bodova, ispred dvije domaće penjačice, Miho Nonake s 45 i Akiyo Noguchi sa 64, koliko je imala i četvrtoplasirana Poljakinja Miroslaw.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati