Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"stadioni su visoki prioritet"

Zakon o sportu je pred realizacijom: "Bit će puno zanimljivih stvari"

Janica Kostelić tvrdi da je Zakon o sportu pred završetkom te da bi do kraja godine trebao ugledati svjetlo dana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prošlo je 10 mjeseci otkako je Janica Kostelić postavljena na čelo Državnog ureda za sport i pod njezinim je vodstvom Hrvatski nogometni savez, primoran ili ne, prihvatio aktualni Zakon o sportu. Uz to je Država izdvojila 50 milijuna kuna više za sport u odnosu na lanjsku, olimpijsku godinu. No do kraja godine Janičin ured trebao bi iznijeti novi Zakon o sportu.

Janica Kostelić zasukala je rukave i uhvatila se s problemima ukoštac. Sada je predstavila projekt Europskog tjedna sporta, a uskoro će njezin Državni ured objaviti novi Zakon o sportu.

"Tako je. Zakon o sportu je u 4. kvartalu godine, tako da je naša obveza da mi to tako i napravimo".

* Što nam spremate?

"Pa puno zanimljivih stvari, ali ne smijem to još podijeliti s vama. Sada je na nama da pokušamo sve nedostatke, koje smo spoznali kroz analize, implementirati u dokument".

A analiza je pokazala da je Država godinama zanemarivala sport.

"Pa da, dugi niz godina sport nije bio u prvom planu, odnosno sustavno uređivanje cijelog sporta. Radilo se o rekreaciji ili vrhunskom sportu, nekako je sve to dolazilo stihijski. Mi se pokušavamo primiti posla i radimo sve moguće kako bismo stvorili neki sustav sporta, što rekreativnog, što vrhunskog, i da svi budu jednako nezadovoljni", kaže Janica.

Sigurno je Državna tajnica željela reći: "da svi budu jednako zadovoljni", no lapsus je prilično shvatljiv s obzirom na razne želje, interese pa i pritiske. Tako je primjerice HNS nakon utakmice s Kosovom ponovno zavapio za nacionalnim stadionom, a izbornik Ante Čačić situaciju je nazvao čak "civilizacijskim pitanjem".

"Je li to civilizacijsko pitanje ili nije, to ne znam, ali u svakom slučaju mislim da bi svi trebali poraditi na tome kako nam izgledaju stadioni".

* Koliko je to visoko na popisu prioriteta?

"Pa financiranje i građevine poprilično su visoko."

A jednako visoko na listi prioriteta jest i rekreativni sport. Europski tjedan sporta omogućit će građanima da pronađu aktivnost za sebe, a poseban poziv osobama s invaliditetom poslala je naša zlatna paraolimpijka Sandra Paović.

"Osobe s invaliditetom imaju veliki strah. Prvo imaju strah da se uopće ne mogu baviti sportom. Vi ne možete vjerovati koliko osoba s invadilitetom misli da se oni uopće ne mogu baviti sportom, a skoro, ne skoro nego svaka osoba s invadilitetom može se baviti sportom".

Europski tjedan sporta počinje u subotu na zagrebačkom Jarunu, ali cijeli projekt baziran je na nacionalnoj osnovi, pa će biti dostupan i u brojnim drugim gradovima diljem Hrvatske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider