Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Zgotovljen prijedlog

Stiže li svjetlija budućnost za sportaše u Hrvatskoj? ''Zbog njih sve ovo radimo''

Predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović nagradila je visokim državnim odlikovanjima sportaše za njihove osobite zasluge. Stiže li ipak nešto svjetlija budućnost s novim Zakonom o sportu?

Janica Kostelić (GOL.hr)

Prvi zakon o sportu donesen je 2006. godine, a do danas je doživio čak osam izmjena i dopuna. No, ipak se shvatilo da ne valja. Da u cjelokupnom sustavu sporta ima velikih rupa može zaključiti svaki roditelj čije se dijete uključi u neki sport. Ubrzo će shvatiti da će često trenirati u neadekvatnom prostoru, da će svaki komad opreme, članarinu, odlaske na turnire - plaćati upravo on.

"Ovo će možda biti previše intimno, ali moja mama je osoba zbog koje sam ja ovdje danas", izjavila je Sandra Perković, dobitnica nagrade Reda Kneza Branimira s ogrlicom i Danicom.

Predsjednica Republike podijelila je visoka državna odlikovanja, no ono što sportaši čekaju je Zakon koji će njihove interese štiti od početaka pa sve do završetka karijere. Državni ured za sport na čelu s Janicom Kostelić zgotovio je prijedlog novog zakona.

"Želja nam je da sustav bude što funkcionalniji, što transparentniji i da oni zbog kojih smo mi svi ovdje, zbog kojih sve ovo i radimo, a to su sportaši, da oni dobiju što bolje uvjete. Najčešće se to mjeri po tome koliko sredstava država izdvaja", rekla je Janica Kostelić.

Janica Kostelić (GOL.hr) Janica Kostelić (GOL.hr)

Za sada je potvrđeno da će država od početka slijedeće godine za 100 posto povećati nagrade za osvajače olimpijskih i svjetskih medalja.

"Kroz vrijednosti sporta i kroz sam ovaj zakon ja se nadam da će on biti prepoznat id a će Vlada Republike Hrvatske prepoznati značenje sporta i da mu omoguće razvoj kroz sve faze, od onih najmanjih do profesionalaca", rekao je Samir Barać.

Ono čime bi se novi Zakon trebao baviti vjerojatno će izazvati otpore u određenim strukturama.

"Svugdje postoji jako puno interesa, čim postoji puno interesa, naravno da se nailazi na mnoge probleme. Ali vjerujem da bi krajnji korisnik trebao biti najzadovoljniji", izjavila je Janica.

"Pitali su se sportaši. Normalno da nikada nećemo zadovoljiti sve interesne skupine i uvijek će biti upitnika, ali smatram da je napravljen jedan iskorak i da će utjecati na dobrobit sporta", mišljenja je Barać.

Zakon će krajem godine u Vladu, no do samog izglasavanja još je ipak dalek put.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider