Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
HRVATSKO ČUDO

VIDEO Srušila je Blankin rekord star 23 godine, a osim toga rastura u školi i sanja Olimpijske igre

Ovo čudo od djeteta krupnim koracima grabi prema atletskom svjetskom vrhu.

Hrvatska i svijet ne prestaju se diviti Varaždinki Jani Koščak koja je preskočivši čak 190 cm srušila rekord Blanke Vlašić star pune 23 godine. Iako ima samo 16 godina već je 37 puta bila prvakinja Hrvatske.

Do sad osvojene rekorde ne može prebrojati ni na prste obje ruke ,a prošle godine okitila se i laskavom titulom Europske prvakinje u sedmoboju. S našim atletskim čudo družila se naša Anja Beneta.

Ova 16-godišnja Varaždinka Jana Koščak ispisala je povijest. Na dvoranskom prvenstvu za mlađe seniore preskočila je čak sedam centimetara više od legendarne Blanke Vlašić koja je rekord od 183 cm držala pune 23 godine.

"Ni ja ne znam kako sam to uopće uspjela. Mislim, puno sam se pripremala za ovaj skok i za ovu cijelu sezonu. Bila sam na pripremama . Rezultat je u početku bio stvarno vau, ali sa kad razmislim o tome, mislim da sam stvarno radila za ovo i da sam zaslužila. A osjećaj je bio stvarno, ne mogu vam to opisati. "

"Iskreno, ona je taj rekord tri dana prije već skočila na treningu . U Portugalu kad sam ju vidio na pripremama , ja sam znao da može visoko skočiti .I Iskreno ja mislim da od ovoga ona može još vise skočiti ...", rekao je Patrik Koščak, Janin tata.

Talentirana varaždinska višebojka u istom je vikendu oborila još jedan rekord.

"To je bilo dan kasnije. U subotu sam skočila taj državni od Blanke skok u vis, a u nedjelju sam skočila u Sloveniji u Novom Mestu 6.15 u dalj . To je isto bio dosta stari rekord, iz 2010. ja mislim . To je bio juniorski i mlađi juniorski rekord Hrvatske. I evo, prvo natjecanje u sezoni, u skoku u dalj . Isto sam jako zadovoljna. "

Ovo čudo od djeteta krupnim koracima grabi prema atletskom svjetskom vrhu.

"Najveći uspjeh do sad u karijeri mi je da sam postala prvakinja Europe do 18 godina u sedmoboju prošle godine . Na tom istom natjecanju sam postavila peti najbolji rezultat svih vremena u sedmoboju, to je 6106 bodova . "

Iako joj je tek 16 godina, rekorda ima više nego godina. Čak 37 puta bila je i prvakinja Hrvatske. U ruke ovog atletskog čuda stiglo je i najveće priznanje koje mladi sportaš može dobiti.

''Prošle godine sam dobila nagradu Dražen Petrović od Hrvatskog olimpijskog odbora. To je nagrada za najperspektivniju mladu sportašicu u Hrvatskoj . To mi je isto bila velika čast, bio je lijep prijem.''

Svakodnevno trenira sa dvije godine starijom sestrom Klarom, također višestrukom državnom rekorderkom u atletici, pod trenerskom palicom oca Patrika.

Odlična učenica drugog razreda varaždinske Prirodoslovno-matematičke gimanzije niže i školske uspjehe. Dok je od tate naslijedila sportski gen, mama, inženjerka kemije usadila joj je ljubav prema prirodnim znanostima.

"Bila sam na školsko iz geografije, prošla sam na županijsko, bila sam prije tri godine na državnom iz engleskog , na natjecanju iz kemije. Ja nisam lumen, ali ima i glupljih haha. Škola je uvijek na prvom mjestu , to mi tata i mama od malih nogu govore. Uvijek ako biram da li budem ostala doma i učila za test ili otišla na trening i uvijek ću ostati doma, ponovila i dobila dobru ocjenu . "

Ponos Varaždinske županije ali i cijele Hrvatske ima jasno postavljene ciljeve za budućnost.

"Najveći cilj mislim da i meni svakom sportašu su Olimpijske igre. Ako to ne bi bile ove u Parizu 2024, onda 2028. u Los Angelesu . Sad za početak bih htjela oboriti svjetski dvoranski rekord u petoboju za žene, ali za to isto treba raditi, pa budemo vidjeli. "

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider