Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Izbornik otvorio dušu

Tucak ljutit zbog izjava Talijana, istaknuo dvojicu igrača i citirao legendarnog srpskog trenera: "Kemija je ključ"

Još jedan koračić dijeli Hrvatsku od osvajanja naslova prvaka Europe u vaterpolu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jutro poslije velike pobjede Hrvatske protiv Italije u polufinalu Europskog vaterpolskog prvenstva izbornik Ivica Tucak sumirao je dojmove.

"Lijepa noć je bila, malo smo se u društvu radovali i uz čašu vina počeli pripreme za ovo finale. Ostali smo Ratko Rudić, Perica Bukić i ja, moj pomoćnik Jure Marelja je već počeo analizirati Mađare, bit će sve spremno", započeo je šef stručnog stožera Barakuda.

"Ova pobjeda mi je jedna od najdražih u životu iz više razloga, prvenstveno zbog ovih mladih momaka u koje mnogi nisu vjerovali, pa ni u mene, da ćemo napraviti ovo i da igramo ovako. Mi smo i na Svjetskom prvenstvu bili vrlo korektni, nismo uspjeli uzeti medalju jer smo u polufinalu išli na Španjolce, reprezentaciju koja nam ne odgovara. Vidjeli ste, ti Španjolci, koji su sjajna reprezentacija, ali s Mađarima ne mogu, jednostavno im ne odgovaraju", nabrajao je Tucak:

Marinić-Kragić i Bašić postali su jako važni kotačići

"Drago mi je zbog jedne potpuno nove, redizajnirane reprezentacije koja je pokazala da može puno i da će tek napraviti puno u budućnosti. Napravio sam sa svojim suradnicima jednu kemiju bez koje nema uspjeha u sportu, to je prvi razlog, a drugi je ovaj veličanstveni ambijent koji vas nosi do pobjede, jednostavno ne možete podbaciti. Ono što mi je posebno drago, grč koji smo imali protiv Malte, Francuske, pa i Grčke, iz utakmice u utakmicu mi razbijamo. Sretan sam zbog njih jer su oni zbog ovih utakmica koje se igraju u ovom ambijentu narasli strašno."

Izbornik je posebno izdvojio dvojicu Barakuda:

"Nikada ne volim isticati igrače, ali ovaj put ću istaknuti dvojicu - to su Jerko Marinić-Kragić i Andrija Bašić. Postali su jako važni kotačići u našoj reprezentaciji, sretan sam zbog njih, sretan sam jer znam da će Marko Žuvela kroz godinu-dvije biti među najboljim svjetskim vaterpolistima."

gol expired Pala je Italija, Spaladium izgleda sve zlatnije: Najveći skalp ove generacije Barakuda! divider

Ponudio je Tucak najavu finala s Mađarima:

"Trebamo dati sve od sebe da finale pokušamo pobijediti, jer vjerujte mi da je strašno velika razlika između zlata i srebra. Imam i zlato i srebro u svojoj karijeri, bio sam strašno tužan nakon tog poraza u finalu u Kazanju. Mi sutra nećemo biti tužni, ali moramo dati sve od sebe da uzmemo to zlato."

"Španjolska je najbolja na svijetu, ali Mađari su ih izbombardirali"

Pitali smo ga što je to što u stilu Mađara nije odgovaralo Španjolcima i što bi eventualno moglo predstavljati opasnost za našu reprezentaciju u finalu.

"Španjolci su po meni trenutno najbolja reprezentacija na svijetu, imaju taj sustav igre koji je fascinantan, nekoliko pojedinaca koji svojim kvalitetom odskaču. Igraju tu zonsku obranu, ulaze u zonu M, drže ruke, iz toga prijeti kontranapad, taj presing je strahovito naporan za napadače. Mađari su fenomenalni šuteri i svaki njihov pokušaj povratka su ugasili, izraketirali su ih tim bombama. To nisu šutevi, to su bombe. Manchercz, koji nas je uništio u Tokiju, onda Zalanki, koji je najbolji ljevak na svijetu, pa ovaj mladi Nagy."

O Mađarima je još rekao:

"Ja sam uvjeren da imamo snage da im se odupremo, ja znam način na koji im se možemo oduprijeti. Pokušat će nas remetiti ulascima drugog centra, to će biti opasnost za nas. Pomladili su reprezentaciju, razgovarao sam sa svojim kolegom Zsoltom Vargom, on je shvatio nakon neuspjeha da mu nisu bitni pojedinci, nego kemija, pa je odstranio iz reprezentacije Denesa Vargu, Haraija, Mezaija i Vamosa. To su četiri od njihovih šest najboljih igrača. Ti blokirani šutevi protiv Mađara moraju biti bolji, mi smo jučer primili dva-tri gola iz situacije koju Marko Bijač ne može stići, to se ne može obraniti. U polufinalu je bio rat u bazenu, a u finalu očekujem sličnu utakmicu. Ponavljam, to nisu šuteri, to su bombarderi."

gol expired VIDEO U Spaladiumu kao na Poljudu: Ovako je 10 tisuća navijača zapjevalo hit Miše Kovača divider

Uoči utakmice s Italijom rekli ste da su šanse 55:45 za nas. Što mislite uoči finala?

"Pa, da ne bih rušio špurijus, reći ću opet 55:45 za nas. Ne mogu reći ništa drugo u situaciji kad igramo finale doma, na našem bazenu, jednostavno ne mogu."

Tucak nije odolio, a da se ne vrati na polufinalni okršaj s Italijom. Iznervirao ga je sudački kriterij u određenim trenucima, ali i izjave koje su doprle iz talijanskog tabora, o "sramoti i pogurancu Hrvatske u finale".

Poruka Talijanima: "U miru pogledajte utakmicu"

"Bio sam miran kao led dvije, dvije i pol četvrtine. Ne znam da li da se osvrnem na neke talijanske izjave koje su nekorektne. Ostat ću sportaš do kraja. Svaki put kad bi me netko pobijedio ja bih mu pružio ruku i čestitao, ali nije bilo baš tako da je Hrvatska bila u milosti kao što su Talijani bili 20 godina. Ja sam sad izgubio za svjetsku broncu od Grčke pa nisam puštao nikakva videa ili se bunio zbog poništenog gola Burića. Neka Talijani dobro, dobro pogledaju utakmicu i neka se osvrnu na kriterij suđenja u trenucima nakon što smo se mi malo odvojili."

Sasvim je jasno da poslije jednog Hrvatsku čeka i drugi rat u bazenu.

"Očekujem sličnu utakmicu u fizičkom smislu, možda čak i za nijansu još težu, još prljaviju. To će biti na rubu incidenta, ali ono što moraju znati Mađari i što su jučer doznali Talijani - s ovom reprezentacijom više nitko neće ulaziti u fajt. To je ono na što sam ja ponosan izuzetno, mi danas imamo petoricu-šestoricu igrača koji mogu igrati beka, nakon što smo Svjetsko prvenstvo igrali samo s jednim klasičnim bekom, a to je Rino Burić. Bit će fajt, fizički užasno zahtjevna utakmica, potrošnja na razini koja je bila kao protiv Italije. Ono što ćemo morati odraditi do perfekcije ako želimo pobijediti utakmicu, a želimo, bit će agresivan obrambeni blok. Po cijenu ne znam koliko isključenja, ne želim da ostavljamo njih da nam s pet-šest metara neometano pucaju i bombardiraju Marka."

Citirao je Tucak aktualnog izbornika košarkaške reprezentacije Srbije Svetislava Pešića.

"Kad se postavimo s igračem manje, to izgleda sjajno. Ne znam da li se sjećate mojih riječi, ali rekao sam da se jedna utakmica može dobiti napadom, međutim turnir se dobiva obranom. To su neki aksiomi sporta, kao što je rekao srpski košarkaški trener Svetislav Pešić: reprezentaciju ne čini, u ovom našem slučaju, 13 najboljih igrača, nego 13 igrača koji najbolje funkcioniraju. Znate, kemija je ključ svega. Na večeri se sinoć mogla muha čuti, bilo je kao da smo na pogrebu i upravo je to ono što me veseli, jer je znak da smo maksimalno fokusirani, maksimalno unutra", zaključio je hrvatski izbornik.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider