Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Ako sve bude išlo po planu

Pripreme za utrku života: Hrvat koji se bavi najtežim sportom na svijetu u velikoj misiji

Ove godine 36-godišnji Andrej Vištica ima samo jednu želju završiti Ironman utrku s ukupnim vremenom ispod osam sati i tako postati novi rekorder Hrvatske.

Kod Andreja Vištice nikad nije bilo dileme. Uredski posao nije ga zanimao, a iako ima i diplomu FER-a sebe je pronašao u super teškom sportu - triatlonu.

"U triatlon sam i ušao radi pomicanja granica, a ima još dosta granica koje vidim i koje bi pokušao pomaknuti."

Ove godine 36-godišnji Vištica ima samo jednu želju završiti Ironman utrku s ukupnim vremenom ispod osam sati i tako postati novi rekorder Hrvatske.

"Ako uspijem u ovom naumu onda ću srušiti i hrvatski Ironman rekord kojeg drži Patrčević iz 2011. godine, a iznosi 8 sati 12 minuta, dok je trenutno moj najbrži rezultat 8 sati i 17 minuta."

Brutalna kombinacija plivanja, bicikliranja i trčanja

Ironman je najteža, kraljevska disciplina triatlona, a počinje s gotovo četiri kilometra plivanja, slijedi 180 kilometara bicikliranja te 42 kilometra trčanja.

"Sve ide jedno za drugim bez pauze. Pauzu je moguće uzeti, ali vrijeme ide pa nema baš smisla."

Da bi Andrej svrgnuo sadašnjeg hrvatskog rekordera mora se izuzetno dobro spremiti, a to je velik izazov u vremenu u kojem živimo.

"Najveća promjena je da je bazen zatvoren tako da sam plivanje morao malo zapostaviti. Plivam u moru i sada, ali na 14 stupnjeva nije nimalo ugodno. S neoprenskom kapom se da, ali isto, onaj prvi trenutak ulaska u more nije nimalo ugodan, a ne može se ni previše ostati u moru."

Prvo napad na hrvatski rekord, a onda SP na Havajima

Ironman utrka trebala bi se održati 12. srpnja u španjolskoj Vitoriji, ali zasad je zbog pandemije koronavirusa pod velikim upitnikom.

"Nitko više ništa ne može garantirati tako da sam našao i back-up, a to je utrka u Portugalu u devetom mjesecu."

Triatlonci ne odustaju pa neće ni Andrej. Ako sve bude išlo po planu prvo će pasti hrvatski rekord, potom želi na najviše postolje u nekoj utrci iz Ironman serije...

"Kad to ostvarim idem iduću godinu napasti TOP 10 na SP na Havajima."

Tamo gdje je triatlon i nastao, davne 1978. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider