Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"Rodila se luda ideja"

Jedan od najhladnijih svjetskih gradova želi ljetne Olimpijske igre: Evo što je u pozadini priče

Mali grad smješten sjeverno od Arktičkog kruga, gdje temperature od 50 stupnjeva ispod nule nisu neuobičajene, najavio je svoju kandidaturu na konferenciji za novinare.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Salla, najhladniji grad u Finskoj u Laponiji, objavio je u utorak da će se kandidirati za domaćina ljetnih olimpijskih igara 2032. godine u sklopu kampanje osvješćivanja o posljedicama globalnog zagrijavanja.

Mali grad smješten sjeverno od Arktičkog kruga, gdje temperature od 50 stupnjeva ispod nule nisu neuobičajene, najavio je svoju kandidaturu na konferenciji za novinare priznajući da je to "luda ideja" ali s ozbiljnom porukom.

"Naša namjera ovdje je jasna: želimo sačuvati Sallu takva kakva jeste i naše zime hladnima i punima snijega", kazao je gradonačelnik Salle Erkki Parkkinen.

"I tako se rodila ova luda ideja: organizirati ljetne olimpijske igre u jednom od najhladnijih gradova na svijetu."

Dodao je da će, ako Salla bude mogla organizirati OI 2032., to značiti da su temperature nastavile rasti.

"Ako samo budemo stajali i ne činili ništa i dopustili da globalno zatopljenje prevlada, izgubit ćemo naš identitet, a grad koji volimo – kao i mnogi drugi diljem svijeta - prestat će postojati", istaknuo je Parkinnen.

"Naša ljeta su sve vruća i vruća, naše zime su sve kraće i moramo očuvati Sallu ledenom, hladnom i snježnom", istaknuo je Parkkinen.

Kandidaturu Salle prate svi elementi ozbiljne kandidature, uključujući logo, maskotu, uniforme, knjigu kandidature i promotivne aktivnosti.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) će o domaćinu Igara 2032. odlučiti prije 2025. godine, a već je nekoliko gradova, osim Salle, izrazilo interes da bude domaćin. To su Doha, Mumbai i regija Rhine-Ruhr u Njemačkoj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider