Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

VIDEO Drama Jakova Faka: Prekidam karijeru ako mi ne daju dozvolu!

Dramatičan je apel uputio na ZOI-u brončani hrvatski biatlonac na današnjoj press konferenciji…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"U glavi mi se vrte brojni scenariji, a jedan od njih je prekid karijere. To je u svakom slučaju najradikalniji potez, no doveden sam do zida," kazao je brončani olimpijac iz Vancouvera koji je u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (HND) održao novinarsku konferenciju. Fakovo obraćanje javnosti izazvalo je veliki interes medija pa se u HND-u okupilo 40-tak novinara, fotoreportera i televiziskih ekipa, među kojima i desetak kolega iz Slovenije.

Kako je idući Kongres Međunarodne biatlonske federacije sredinom studenoga, Fak ima još četiri dana kako bi se registrirao za Slovence ili gubi pravo nastupa na početku Svjetskom kupu. Međutim, u HBS-u ustraju na traženju odštete od Slovenaca zbog financijske štete koju je savez pretrpio Fakovim odlaskom. Dio medija nagađa kako se radi o iznosu od 100.000 eura.

Prošli tjedan su poslali novi dopis u kojem su objavili kako neće izdati suglasnost. Teško mi se s time pomiriti, jer sam se nadao kako će ispuniti obećanje

"Izvršni odbor HBS-a još je u rujnu objavio kako će izdati suglasnost i kako neće sprječavati nastavak moje karijere. No, prošli tjedan su poslali novi dopis u kojem su objavili kako neće izdati suglasnost. Teško mi se s time pomiriti, jer sam se nadao kako će ispuniti obećanje," kazao je 23-godišnji mladić iz Mrkoplja.

Fak je u svom izlaganju kronološki detaljno opisao dosadašnju suradnju između Hrvatskog i Slovenskog biatlonskog saveza, te nekoliko puta ponovio kako mu nije bilo lako donijeti odluku o prelasku u slovensku reprezentaciju.

"Nakon ZOI u Vancouveru sam uzeo predah da o svemu razmislim. Više puta sam odgađao donošenje odluke kako bi HBS-u dao vremena, no njihova ponuda nije bila zadovoljavajuća. Želio sam nastaviti raditi s provjerenom ekipom i trenerima. Moja želja je natjecati se na najvišem nivou i zbog toga sam se odlučio za Sloveniju," kazao je Fak te pojasnio kako se 'na obećanjima ne može graditi karijera'.

Fak je istaknuo kako je nakon što je osvojio brončanu medalju na svjetskom prvenstvu u korejskom Pyeong Changu 2009. godine i broncu na ZOI u Vancouveru ove godine bilo mnogo obećanja i čestitanja, ali i sumnji u vrijednost njegovih rezultata.

"Mnogi su pokušali prepisati zasluge za te rezultate sebi, neki opravdano, ali mnogi i neopravdano. Međutim, bez pravog trenera, bez ekipe koja te gura i bez vrhunskih uvjeta treniranja nemoguće je ostvariti veliki rezultat. Zbog toga za moje rezultate velike zasluge ima i slovenska reprezentacija," naglasio je hrvatski biatlonac kazavši kako potpuno razumije slovensku stranu koja više nije željela ulagati u biatlonca koji potom pod tuđom zastavom osvaja medalje.

"Slovenci su u mene uložili znanje, trud i svoje vrijeme. I sasvim je normalno što su očekivali da se nastavim natjecati pod njihovom zastavom."

Jedini Hrvat s medaljom na velikim međunarodnim natjecanjima u nordijskim sportovima istaknuo je kako je bio iznimno ponosan što je nosio hrvatsku zastavu na otvaranju ZOI u Vancouveru i što je osvojio prve medalje za Hrvatsku u nordijskim sportovima.

"Moji snovi su se ostvarili kada sam osvojio olimpijsku broncu. Sa 22. godine postao sam vlasnik olimpijskog odličja u sportu u kojem se zrelost stječe iza 25-te godine."

Novinarima se obratio i Fakov slovenski trener Uroš Velepec koji se ispričao predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatku Mateši kojeg je u svojoj kolumni u listu Delo optužio da je jedan od krivaca što Fak još nije dobio ispisnicu.

"Želim se ispričati gospodinu Mateši što sam ga nepotrebno uvukao u priču. Razljutilo me ponašanje vodstva HBS-a i njihove tvrdnje da ja nagovaram Faka na prelazak u Sloveniju," naglasio je Velepec.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider