Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
zoi 2018

Kako je prva hrvatska sanjkašica ostvarila svoj olimpijski san

Splićanka Daria Obratov prva je sanjkašica u povijesti koja će u predstavljati Hrvatsku na nadolazećim Zimskim olimpijskim igrama koje će se od od 9. do 25. veljače održati u Južnokorejskom Pjongchangu.

Daria Obratov

Daria je 28-godišnja apsolventica Kineziološkog fakulteta kojoj je sport od malena bio dio života.
Nakon dugogodišnje karijere u rukometu kojeg je morala prekinuti zbog ozlijede koljena zbog čega je prošla veliki broj operacija, Daria je svoj sportski san usmjerila na olimpijsku disciplinu sanjakanja. U ovoj disciplini Daria je unazad osam godina ostvarila iznimne rezultate u Svjetskom kupu te se u konačnici plasirala na ovogodišnje Zimske olimpijske igre i tako ostvarila svoj olimpijski san.

''Presretna sam zbog olimpijske norme za Pjongchang, to mi je ostvarenje sna. Oduvijek sam sanjala ZOI i dat ću sve od sebe da ostvarim dobar rezultat. Dugo sam radila na tome, bilo je to osam godina velike borbe. Ući u Top 30 svjetskih sanjkašica ravno je čudu, kada se zna da osam velikih sanjkaških nacija tamo ima po tri predstavnice'', rekla je Daria povodom svog plasmana na ZOI.

Daria se tako pridružila ostalim sportašima koji će ove godine braniti hrvatske boje na ZOI u Pjongchangu u nimalo jednostavnom sportu u kojem je konkurencija iznimno jaka. Kako se jedna Splićanka odlučila upravo na ovaj sport, Daria komentira činjenicom kako je Splićanima uvijek izazovnije ono čega nemaju, a to je, šali se ona, snijeg.

Ozljeda koljena doživotno ju je udaljila s rukometnih terena, a uz pomoć svoje doktorice Vlaste Brozičević koja je uočila njenu veliku ljubav prema sportu, došla je do Hrvatskog sanjkaškog saveza i trenera Ivana Šole i tako krenula pisati sportsku povijest u ovoj disciplini. S obzirom da nema zatrčavanja i opterećenja za koljeno, Daria se mogla upotpunosti posvetiti treniranju i napredovanju u ovom sportu.

Sanjkanje je iznimno zahtjevan sport u kojem se prilikom spuštanja postižu brzine i do 150 km/h, a za razliku od boba ili skeletona, u sanjkanju se ne vidi staza i nema kočenja. Upravo je ključ dobrih rezultata koji se mjere i u tisućinkama, važna i vrhunska oprema koja katkad košta i više od 10 tisuća eura.

''Sanjke se rade po dimenzijama sanjkaša, a svaka ih država radi za sebe i ne žele ih prodavati da ne otkriju tehnologiju i materijale. Bez vrhunskih materijala, bez ispitivanja u aerodinamičnom tunelu, bez biomehanike teško se mogu postići vrhunski rezultati i pobijediti najmoćnije države u ovoj disciplini kao što su SAD ili Njemačka. Olimpijska staza u Pjongchangu je zahtjevna i traži vrhunsku opremu. Moj plan je odvoziti četiri čiste vožnje, i ako ih tako i odvozim, top 20 bi bio vrhunski rezultat. Bez većeg budžeta Saveza, bez boljih sanjki, bez trenera, servisera, fizioterapeuta, psihologa, teško se može bolje od toga, a ja ću dati sve od sebe da ostvarim taj rezultat'', za kraj je rekla Daria.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider