Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
dogodilo se ''nemoguće''

Ljubimci Amerike ponizili Trumpa povijesnim klečanjem

Svi su čekali kako će reagirati Dallas Cowboysi, a onda se dogodio povijesni trenutak.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gotovo je cijela američka javnost, a sigurni smo i američki predsjednik Donald Trump, sinoć čekala utakmicu u Phoenixu između Arizona Cardinalsa i Dallas Cowboysa u kojoj su slavili gosti. No rezultat utakmice bio je najmanje bitan.

Nakon nedjelje, tradicionalnog dana za football kada su mnogi NFL igrači ustali (ili kleknuli) protiv nasilja nad Afroamerikancima, ali i prostačkih uvreda Donalda Trumpa, još je jedna utakmica ostala u programu za ponedjeljak.

Igrala je možda i najpopularnija (uz Green Bay Packerse) NFL momčad, ona koju podržava većinom ona Amerika koja na izborima potporu daje republikancima. I dogodilo se. Dallas Cowboysi i njihov vlasnik Jerry Jones, kleknuli su držeći se za ruke iako prije a ne za vrijeme intoniranja himne, jedne od američkih svetinja.

Tko bi rekao da će upravo Cowboysi i njihov vlasnik, multimilijader Jerry Jones kleknuti nakon što je pokretač ove vrste aktivizma Colin Kaepernick praktički potjeran iz NFL-a zbog svog čina? No sve je promijenio upravo Donald Trump svojim prostačkim izjavama kojima je htio prikupiti bodove svog biračkog tijela. Dogodilo se suprotno i protiv njega su se okrenuli i vlasnici NFL franšiza, od kojih su većina republikanci.

Jerry Jones je pak jedan od sedmorice takvih vlasnika koji su bili donatori inauguracije Donalda Trumpa.

Američki predsjednik uspio je tako ponovo ujediniti vodstvo NFL-a i onaj dio igrača koji su se malo-pomalo uključivali u borbu protiv nasilja nad Afroamerikancima. Njihovo klečanje na himnu nije se svidjelo dijelu ''bijele Amerike'' koji smatra kako je himna svetinja. Upravo je taj dio Amerike većinska NFL publika, pa su vlasnici franšiza strahovali od većeg bojkota utakmica za koji Trump tvrdi da se upravo događa.

Potez Jonesa i njegovih Cowboysa sada je pokazao kako su liga i igrači ujedinjeni, a jedini koji radi razdor jest kontroverzni američki predsjednik kojem su leđa okrenuli ljudi koji su ga dijelom financirali.

No mnogi su navijači Cowboysa, tradicionalni Amerikanci s juga zemlje, reagirali prilično negativno i vidjet ćemo hoće li navijači bojkotirati NFL utakmice. Drugi pak tvrde kako je činjenica da su navijači Dallasa još uvijek ljutiti zbog ovakovg načina protesta pokazatelj da se nikad nije radilo o himni i zastavi, već o rasizmu.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider