Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Čovjek koji je donio zlato JAR-u dobio otkaz

Leonard Chuene, predsjednik južnoafričkog atletskog saveza otupšten je u petak odlukom Olimpijskog odbora.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Chuene je otužen za financijske malverzacije, a njegovom otpuštanju iz saveza pridonio je i slušaj Caster Semenye.

Južnoafrička trkačina na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, 2002. godine osvojila je zlato na 800 metara. Tada je je, neposredno nakon osvajanja medalje Međunarodna atletska federacija ( IAAF ) doveo je u pitanje spol Caster Semenye koja je odmah suspendirana. Slučaj utvrđivanja spola mlade atletičarke otezao se gotovo godinu dana, u kojima je Caster, vjerojatno bila na hormonskoj terapiji, prije nego je dobila ponovno pravo natjecanja.

Chuene je također bio suspendiran na vrijeme od godinu dana, koliko je trajala istraga, a proteklog je petka definitivno smjenjen s mjesta predsjednika atletskog saveza. Donedavni prvi čovjek južnoafričke atletike dobio je i kaznu od sedam godina zabrane obavljanja bilo kakvih dužnosti u sportu.

Chuene je, prije puta atletske momčadi JAR-a u Berlin, tvrdio da su svi obavili testiranja spola, no kada se našao u Njemačkoj, na sastanku s liječnicima IAAF-a, promijenio je priču. Nakon što su otkrivene njegove laži izbio je skandal, a na atletsku reprezentaciju bačena je ljaga.

Tokom istrage, utvrđeno je da je Chuene nezakonito prisvojio poveći novčani iznos, izbjegavao plaćanje poreza de doveo čitav savez u golemi minus.

Chuene sada više ne može štetiti savezu koji će sada morati pronaći način da ispravi situaciju, ali i loš dojam koji je slučaj Caster Semenye ostavio o južnoafričkoj atletici.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider