Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
počivala u miru

Bivši učenici i poznanici o odlasku doajenke: ''Gospođa Milka je za nas bila i ostala čudo''

U 93. godini preminula je doajenka hrvatskog sportskog novinarstva - Milka Babović. Bivša atletska rekorderka bila je jedna od osnivačica sportske redakcije Hrvatske televizije i žena koja je odgojila generacije i generacije mladih novinara. Osim kolega, s posebnim su je emocijama uvijek gledali i ljudi iz umjetničkog klizanja.

Prva dama sportskog novinarstva napustila je eter zauvijek. Sjajna atletičarka, višestruka rekorderka i najbolja sportašica Jugoslavije, ostat će upamćena kao osoba koja je stvara sportsko novinarstvo u Lijepoj Našoj.

''Milka Babović je monument sportskog novinarstva. Bila je, je i bit će jer njeno djelo je neizbrisivo. Jedina od sportskih novinara na HRT-u koja je bila vrhunska sportašica'', kaže Božo Sušec.

Napravila je posebno puno za položaj žena u sportskoj redakciji.

''Nekad se učilo puno drugačije, mi smo provodili sate i sate gledajući klizanje u Domu sportova ili ispred malih ekrana. Milka je bila jedna fenomenalna žena, daleko ispred svog vremena po razmišljanjima i stavovima. Bila je prvi ženski sportski komentator'', priča urednica sportske redakcije Nove TV, Ana-Marija Vuković.

''Prije dva dana sam joj u dom nosio radio da joj pokušam malo uveseliti te dane koje je imala nakon bolnice. Vozio sam je prije toga u bolnicu jer je imala problema s očima. Kod Milke najviše imponira njen stav o sportu, prema najmlađima, dakle ne prema vrhunskim sportašima, i prema našoj profesiji'', kaže Jura Ozmec.

Jedna od tih klinki bila je i Ivana koja je klizala kao 9-godišnjakinja na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Sarajevu, no ona to pamti kao upoznavanje Milke.

''Gospođa Milka je za nas bila i ostala čudo'', kaže Ivana Gagro, trenerica u klizačkom klubu Medveščak.

Za ovaj predivan sport ona je bila u Hrvatskoj znak jednakosti.

''Ona je i nakon svoje novinarske karijere svako natjecanje bila s nama, svaku Zlatnu piruetu, svaki juniorski Grand Prix, Europsko prvenstvo… Ni jedan novinar niti prije niti poslije nje nije uspio naš sport približiti gledateljstvu . Vi i danas imate ljude koji jedino po čemu znaju umjetničko klizanje je po tome kako ga je prezentirala Milka Babović'', dodaje Gagro.

Kao što će, unatoč modernizaciji svega i ultrabrzom vremenu, principi gospođe Milke zauvijek vrijediti.

''Mediji su se puno promijenili, ali mislim da se ne smiju promijeniti principi koje je Milka zastupala. To što je ona tada nas poučavala to je nešto što je vrijedilo tada, ali i danas te će vrijediti za 20 godina. To jedini ispravni put'', zaključio je Željko Vela.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider