Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Reakcija Sindikata

Biciklisti na 'mukama': Kažnjava ih se, a oni nemaju ni poštene staze!

Udruga Sindikat biciklista obratila se priopćenjem u kojem reagira na pojačanu kontrolu policije u Zagrebu u posljednja dva dana...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tijekom prilično temeljite i stroge policijske kontrole u protekla dva dana, na vidjelo su 'isplivali' svi problemi s kojim se svakodnevno susreću korisnici ovog najpoželjnijeg oblika individualnog gradskog prijevoza, ali su potvrđeni i neopravdane kazne za prekršaje u prometu

Priopćenje Udruge Sindikat biciklista donosimo u cjelosti…

U posljednja dva dana Sindikat biciklista zaprimio je mnoštvo dojava svojih članova i drugih građana o neobičnom pojačanju policijske kontrole nad biciklistima u zagrebačkom prometu. Javljano je o zaustavljanjima i upozorenjima, ali i novčanim kažnjavanjima za prekršaje raznih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pri tome je, uz neke opravdane globe, bilo i posve apsurdnih uredovanja koja govore da ni policija zakon ne poznaje baš najbolje, pa je tako bar jednom punoljetnom biciklistu stavljeno na teret da vozi bicikl bez kacige, dok je po zakonu to obvezno samo za djecu do 16 godina. Ostale globe uključivale su prijelaz na biciklu preko ceste, vožnju po pločniku, kao i vožnju u suprotnom smjeru na biciklističkoj stazi.

Policijska akcija je potvrdila da se zagrebački biciklisti svakodnevno susreću s infrastrukturom koja kriminalizira praktičnu vožnju bicikla i u kojoj se ponižavaju oni koji se trude poštivati propise. Naime, jasno je da bi morali, ali ni uz najbolju volju biciklisti često ne mogu poštovati baš sve zakonske odredbe ako pritom žele učinkovito i sigurno u Zagrebu voziti bicikl: suočavaju se sa stazama koje počinju niotkuda i završavaju nigdje i sa stazama koje se naprasno prekidaju pred križanjima i na kojima nema prijelaza za bicikle.

Biciklisti se konstantno susreću s autima parkiranima na biciklističkim stazama i nemogućnošću prolaska njima. S druge strane, postoji zakonska obaveza da je u slučaju nepostojanja biciklističke staze obavezna vožnja uz desni rub kolnika bez obzira na brzinu ceste, eventualne opasnosti koje tamo vrebaju i manjak signalizacije koja bi vozače upozoravala na postojanje biciklista.

Sve je to svakodnevica s kojom se suočavaju zagrebački biciklisti. Zbog ovakvog stanja biciklističke infrastrukture nije čudno što postoje biciklisti koji krše neke propise: nemoguće je voziti bicikl i ne kršiti ih.

Udruga Sindikat biciklista smatra da bi neka uistinu opasna ponašanja biciklista zaista trebalo kažnjavati, ali tek nakon ulaganja energije u edukaciju. Tu spada, primjerice, vožnja noću bez svjetla ili opasni i prebrzi prijelazi preko ceste. Sindikat biciklista smatra da policija i sačekuše biciklista nisu ni najbolji ni pravi način, već je edukacija prvenstveni način promjene nepoželjnog ponašanja biciklista.

Ova policijska akcija je putem strogog provođenja propisa pomogla otkriti i osvijestiti kaotično stanje koje vlada u regulaciji i infrastrukturi biciklističkog prometa. Stoga apeliramo na sve nadležne službe i institucije da učine sve da se izmijene uvjeti zbog kojih je nemoguće na istovremeno siguran, praktičan i legalan način u Zagrebu koristiti ovaj najpoželjniji oblik individualnog gradskog prijevoza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider