Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Šest puta prvak Europe

Barca neće ukloniti dres svoje legende osuđene na šest godina zatvora

Španjolski rukometni prvak Barcelona neće iz svoje dvorane ukloniti uokvireni dres svog bivšeg igrača Iñakija Urdangarina (49), šogora španjolskog kralja, koji je zbog financijske prijevare osuđen na šest godina zatvora.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon sastanka uprave, glasnogovornik Josep Vives rekao je u utorak kako će dres s brojem 7 ostati u dvorani gdje je obješen nakon što je vanjski igrač završio karijeru 2000. godine. Te godine je Urdangarin sa Španjolskom osvojio brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj pa onda i brončanu na Olimpijskim igrama u Sydneju.

Urdangarin je bio član Barcelonine momčadi koja je od 1996. do 1999. tri puta zaredom pobijedila Zagreb u finalima Lige prvaka i dominirala europskim rukometom. Osvojio je šest naslova najboljeg u Europi.

"Inaki Urdangarin ima svoj 'umirovljeni' dres ovdje, kao i drugi igrači, zbog svojih sportskih zasluga u klubu u kojem je prestao igrati. Njegove sportske zasluge su neupitne", rekao je Vives na konferenciji za medije u Barceloni.

Urdangarin će ostati na uvjetnoj slobodi tijekom žalbe Vrhovnom sudu nakon što mu je prije desetak dana izrečena zatvorska kazna od šest godina zbog financijskih malverzacija, odlučio je sud. On je tako izbjegao odlazak u zatvor, ali i plaćanje jamčevine za boravak na slobodi. Sudac je odbio zahtjev državnog tužitelja koji je tražio da plati 200.000 eura kao zalog da neće pobjeći dok je slobodan.

Urdangarin je zadržao putovnicu te će moći nastaviti živjeti u Švicarskoj. Sudac je kao jedinu preventivnu mjeru naložio po jedno javljanje svaki mjesec švicarskim pravosudnim organima te da obavještava o bilo kakvom odlasku izvan Europske unije ili promjeni adrese stanovanja. Sud je u obrazloženju naveo kako on dosada niti jednom nije pokušao izbjeći sudski proces i da se svaki puta odazivao ročištima iz čega, unatoč visokoj kazni zatvora, ne postoji objektivan razlog za strah od bijega.

Muž princeze Cristine, sestre španjolskog kralja Felipea VI, proglašen je krivim za financijske malverzacije, prijevaru i zlouporabu utjecaja prilikom poslova čime je stekao financijsku korist. Njegova supruga Cristina, koja je također bila optužena, oslobođena je. Sud je u presudi naveo kako je Urdangarin koristio svoju poziciju da bi Institut Nóos, kojim je predsjedao od 2004. do 2006., dobivao ugovore s javnim poduzećima i institucijama a zatim taj novac prebacivao na drugo poduzeće.

Urdangarinov odvjetnik, Mario Pascual, već je bio najavio žalbu Vrhovnom sudu. Njegov partner u Institutu Nóos, Diego Torres, koji je zbog istog razloga osuđen na osam i pol godina zatvora, također će moći izbjeći odlazak u zatvor bez plaćanja jamčevine premda mu je oduzeta putovnica. Za njega je državni tužitelj tražio plaćanje 100.000 eura. Državno tužiteljstvo uložilo je žalbu na tu odluku.

Slučaj je bio izazvao ogorčenje građana te uzrokovao pad popularnosti monarhije, dovevši ju na jednu od najnižih razina zadnjih desetljeća. Odvijao se u trenucima rekordne nezaposlenosti u Španjolskoj i izbijanja raznih korupcijskih slučajeva u javnost.

Španjolski rukometaši, pak, ovih dana strahuju kako bi slučaj mogao ostaviti mrlju na njihovom sportu te ističu da se slučaj ne smije dovoditi u vezu s rukometom.

"Treba razlikovati dvije stvari. Urdangarina rukometaša i Urdangarina muža princeze Cristine", poručio je reprezentativni vanjski igrač Joan Canellas, član makedonskog Vardara.

"Kao igrač bio je član jedne od najboljih momčadi svih vremena".

Jose Javier Hombrados, dugogodišnji reprezentativni vratar i bivši suigrač Ivana Balića u Atletico Madridu, razmišlja jednako.

"Logično je da ga se veže uz rukomet jer se njime bavio. No on se povukao prije 16 godina. Na ovaj sport ne bi trebalo utjecati nešto što je učinio kada više nije bio rukometaš", izjavio je Hombrados.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider