Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Strašna utrka

Amerikanci pomeli konkurenciju na 100 metara na Svjetskom prvenstvu, trojica unutar dvije stotinke

Fred Kerley je za dvije stotinke bio bolji od Marvina Bracyja, a broncu je osvojio Trayvon Bromell s 9,88 sekundi.

Bracy, Kerley i Brommell (Foto: Afp)

Amerikanac Fred Kerley pobijedio je na 100 metara za 9,86 sekundi na Svjetskom atletskom prvenstvu u američkom Eugeneu, dok je olimpijski pobjednik u ovoj disciplini Marcell Jacobs iz Italije otkazao polufinale zbog ozljede.

Amerikanci su pokorili 100 metara jer su osvojili sve medalje, u finalu su bila četiri predstavnika SAD-a, trojica su završila unutar dvije stotinke.

Fred Kerley je za dvije stotinke bio bolji od Marvina Bracyja, a broncu je osvojio Trayvon Bromell s 9,88. Fred Kerley je zablistao već u petak pobijedivši u prvoj rundi s 9,79 sekundi, u polufinalu je istrčao 10,02. U finalu je prvi favorit bio 95 metara iza Bracyja, ali ga je pretekao u završnih pet metara za svoju prvu pojedinačnu zlatnu medalju i prvi američki "triple" na 100 metara od 1991.

"Izvanredno je biti u društvu legendi. Carl Lewis, Leroy Burrell i Dennis Mitchell su to učinili 1991., mi smo to učinili 2022. I izvanredno je to učiniti na američkom tlu, s publikom iza nas . Nisam znao da sam pobijedio sve dok nisam podignuo pogled i vidio mjerač vremena sa svojim imenom. Napravio sam nešto što je malo trkača na 400 metara uspjelo. u srednjoj školi bavio se 100m, 200m i skokom u dalj. Sad se vraćam svojim ljubavima iz djetinjstva", kazao je novi prvak Kersey, koji je dugo bio 400-metraš.

Na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama Kerley je bio drugi na 100 m, prije tri godine treći na SP-u na 400 m, a medalje je osvojio i u štafetama 4 x 400 m.

"Znam da mi trčanje danas otvara mnoga vrata i budućnost izgleda svijetla za mene. Još uvijek treniram na 400 m kako bih postigao velike stvari. Motivacije mi ne nedostaje, imao sam teško djetinjstvo, odgojila me teta. Žrtvovala je svoj život za mene, moju braću, moje sestre i moje rođake, sve nas je posvojila, nas 13. Imali smo jednu sobu, nas 13 smo spavali u njoj. A kod kuće je bilo 26 djece. Nevjerojatno je postići nešto što je malo ljudi u mom položaju postiglo", kazao je Kerley.

Branitelj naslova Christian Coleman, koji prošle godine nije bio na OI-ju zbog kazne zbog tri propuštena dopinška testa, ovoga je puta ostao bez medalje. Kao četvrti Amerikanac bio je ukupno šesti s 10,01, ispred Jamajčanina Obliquea Seville (9,97) i Južnoafrikanca Akanija Simibinea (10,01).

Jacobs je odustao prije polufinala zbog ozljede mišića desne noge, objavio je Talijanski atletski savez. Dvadesetsedmogodišnji Jacobs šokirao je zlatom i europskim rekordom od 9,80 na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju. U 2021. godini nije nastupio ni na jednoj utrci, a u ožujku ove godine osvojio je novo zlato na 60 metara na dvoranskom SP-u u Beogradu. Tada je zbog niza ozljeda otkazao niz nastupa, a u petak je trčao u prvom krugu kvalifikacija u Eugeneu i izborio polufinale s 10.04 sekunde.

Pawel Fajdek kralj svjetskog kladiva

Poljak Pawel Fajdek osvojio je peti uzastopni naslov u bacanju kladiva (81,98 metara). Ispred Fajdeka po broju uzastopnih naslova s ​​jednim više je samo legendarni ukrajinski skakač s motkom Sergej Bubka, koji je bio najbolji od 1983. do 1997. godine.Kinez Jianan Wang (8,36 m) bio je prvi u skoku u dalj, svjetska rekorderka Letesenbet Gidey iz Etiopije osvojila je zlato na 10.000 m (30:09,94), a Chase Ealey bila je najbolja u bacanju kugle (20. 49 m) ,

Tridesettrogodišnji Fajdek ponovno je zablistao. Nevjerojatan niz pobjeda započeo je na SP-u u Moskvi 2013., a zatim nastavio niz u Pekingu (2015.), Londonu (2017.), Dohi (2019.) i Eugeneu. U SAD-u je slavio s gotovo metar prednosti ispred najvećeg rivala, sunarodnjaka i olimpijskog pobjednika Wojciecha Nowickog (81,03 m), dok je treći Norvežanin Eivind Henriksen (80,87 m).

U dalju je u pretposljednjoj seriji Wang iznenadio favoriziranog Grka Miltiadisa Tentogloua, koji je zaostao četiri centimetra i nije se uspio vratiti na prvo mjesto u posljednjoj seriji. Dvadesetčetverogodišnji Tentoglou bio je na putu da prošlogodišnjem olimpijskom naslovu doda naslov svjetskog prvaka, ove godine osvojio je zlato na dvoranskom SP-u, a sljedeći mjesec branit će naslov europskog prvaka u Njemačkoj. Švicarac Simon Ehammer, višebojac i prošlogodišnji europski prvak do 23 godine u dalju, iznenađujuće je osvojio broncu (8,16 m).

Gidey, svjetska rekorderka na 5 km i 10 km, nadmašila je Kenijku Hellen Obiri za desetinku (30:10.02) za svoje prvo veliko zlato. Broncu je osvojila sunarodnjakinja potonje Margaret Chelimo Kipkemboi (30:10.07), a tek četvrta je bila olimpijska pobjednica Nizozemka Sifan Hassan (30:10.56).

U kugli je Chase Ealey vodila od prve serije i dodala zlato svom srebru s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u dvorani. Braniteljica naslova i olimpijska pobjednica Kineskinja Lijiao Gong bila je druga sa 10 cm zaostatka, a bronca je pripala Nizozemki Jessici Schilder (19.77 m).

Japanska reprezentacija objavila je sredinom dana da sedmorica moraju u izolaciju zbog izbijanja infekcije covidom-19. Među pozitivnima je dvoje maratonaca, trener i pet članova stručnog stožera, čija imena nisu objavljena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider