Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Dobre vijesti

Atletika se vraća: Osnovan fond za pomoć, u Češkoj 1. lipnja prvi miting sezone

Češka je prva zemlja koja je najavila početak atletske sezone s obzirom da je češka vlada dopustila okupljanje do 50 ljudi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Česi su odlučili započeti atletska natjecanja u lipnju i prvi atletski miting održat će se u Kladnu 1. lipnja, priopćio je u utorak Europski atletski savez (EA).

 

Češka je prva zemlja koja je najavila početak atletske sezone s obzirom da je češka vlada dopustila okupljanje do 50 ljudi u sklopu popuštanja mjera ograničavanja koje je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Češki atletski savez pripremio je seriju od šest mitinga koji će početi na stadionu Sletiste u Kladnu, a na kojem će se natjecati češki atletičari među kojima svjetska rekorderka u bacanju koplja, olimpijska pobjednica i trostruka svjetska prvakinja Barbora Špotakova te trostruki svjetski i europski dvoranski prvak na 400 m Pavel Maslak.

Na programu mitinga će biti najmanje tri discipline- žensko bacanje koplja i bacanje kugle te utrka na 300 m za atletičare. Još se razgovara o tome hoće li biti više disciplina na natjecanju koje će se održati pred praznim tribinama a koje će prenositi nacionalna televizija. Također, još nisu objavljeni lokacije i datumi ostalih mitinga.

Osnovan fond za pomoć atletičarima

Međunarodna atletska federacija (World Athletic) i Međunarodna atletska zaklada (IAF) osnovali su fond za pomoć atletičarima koji su ostali bez prihoda zbog pandemije koronavirusa.

U fond je odmah uplaćeno 500.000 dolara, a predsjednik World Athletica Sebastian Coe najavio je sastanak atletskih čelnika na kojem će se razmotriti ideje kako prikupiti dodatna sredstva.

"U stalnom sam kontaktu sa sportašima širom svijeta i znam da mnogi doživljavaju financijske teškoće kao posljedicu gašenja većine međunarodnih sportskih natjecanja u posljednja dva mjeseca", rekao je Coe.

"Naši profesionalni sportaši oslanjaju se na nagradni fond kao dio svojih prihoda. Nadamo se da ćemo kasnije ove godine moći organizirati barem neko natjecanje. U međuvremenu ćemo također pokušati, putem ovog fonda i dodatnih novčanih sredstava koje namjeravamo pokrenuti pomoći što većem broju atletičara," dodao je.

Osnivanje fonda je ideja svjetskog rekordera na 1.500 metara Hicham El Guerrouj, koji će biti i dio ekipe koja će razmatrati prijave sportaša.

Radna skupina će se ovaj tjedan sastati kako bi utvrdila postupak dodjele i raspodjele stipendija pojedinim sportašima.

"Pandemija uzrokuje ekonomsku bol ljudima iz svih dijelova društva, uključujući sportaše, i ovo je vrijeme kada se moramo zajedno okupiti kao globalna zajednica kako bismo si pomogli," rekao je El Guerrouj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider