Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Evo i zašto

Američka olimpijka pozitivna na dopinškom testu, ali kazna koju je dobila nije prevelika

Američka atletičarka se branila kako je prekršila zakon uzimajući furosemid koji je prepisan nekome drugome dok je trebala uzimati protuupalni lijek.

Inika McPherson (Foto: Afp)

Američka skakačica u vis Inika McPherson (36) suspendirana je na 16 mjeseci zbog pozitivnog dopinškog testa, objavila je Američka anti-doping agencija (USADA).

McPherson je bila pozitivna na zabranjenu tvar u uzorku urina izvan natjecanja 3. lipnja prošle godine.

Odmah je suspendirana, a USADA je poništila sva njezina postignuća i nagrade za to razdoblje. Američka atletičarka se branila kako je prekršila zakon uzimajući furosemid koji je prepisan nekome drugome dok je trebala uzimati protuupalni lijek.

Neovisna Američka arbitražna udruga (AAA) je prihvatila dio njezina opravdanja smanjivši joj kaznu s dvije godine na 16 mjeseci.

Ovo nije prvi put da se McPherson povezuje s dopingom. Na prvenstvu SAD-a 2014. imala je pozitivan test na benzoilekgonin, primarni metabolit kokaina. Nakon što je utvrđeno kako nije namjeravala nedopušteno poboljšati svoju sportsku izvedbu korištenjem zabranjenog stimulansa, suspendirana je na 21 mjesec.

Amerikanka je nastupila na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. osvojivši deseto mjesto s preskočenih 193 cm. Godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Londonu je bila deveta s preskočenih 192 cm, dok je na dvoranskom SP-u u Birminghamu 2018. bila sedma (184 cm). Na SP-u u Dohi 2019. je zauzela 18. mjesto.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider