Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Uništili poznati spomenik

Ekološki aktivisti prijete otkazivanjem Berlinskog maratona: Poslali poruku koja je zabrinula organizatore

Aktivisti su u nedjelju uspjeli sprejem obojati Brandenburška vrata, najpoznatiji spomenik u Berlinu, kako bi pozvali na ubrzanje izlaska iz fosilnih goriva i aktivniju borbu protiv globalnog zatopljenja.

Berlinski maraton (Foto: Afp)

Aktivisti njemačkog pokreta Letzte Generation prijete prekidom Berlinskog maratona u nedjelju, tjedan dana nakon što su bojom poprskali spomenik na Brandenburškim vratima, ciljnu liniju događaja.

"Prekinut ćemo maraton. Ne možemo pobjeći od klimatske katastrofe", poručili su iz ovog pokreta, ne navodeći više detalja.

Letzte Generation već je 12. rujna pokušala, u zajedničkoj akciji s francuskim pokretom Derniere Renovation prekinuti nogometnu utakmicu između Njemačke i Francuske u Dortmundu. Akcija nije uspjela, a četvero aktivista je prije toga uhićeno.

Sprejem uništili najpoznatiji spomenik u Berlinu

Međutim, aktivisti su u nedjelju uspjeli sprejem obojati Brandenburška vrata, najpoznatiji spomenik u Berlinu, kako bi pozvali na ubrzanje izlaska iz fosilnih goriva i aktivniju borbu protiv globalnog zatopljenja.

Čišćenje vrata, izgrađenih krajem 18. stoljeća, još uvijek nije završeno jer je potrebno primijeniti poseban proizvod za uklanjanje obojenih čestica na blokovima.

"Nadamo se da se neće dogoditi ništa nepovoljno u smislu demonstracija, ali imamo planove za rješavanje takvih slučajeva", istaknuo je Jurgen Lock, generalni direktor maratona.

Organizatori i berlinska policija rade zajedno "kako bi osigurali neometano odvijanje utrke", dodao je, pozivajući "svakoga tko namjerava prosvjedovati da se izravno ne miješa u događaj".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider