Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
anamaria i vanesa

Jedna je kajakašica, druga kanuistica: Upoznajte Hrvatice koje su sve iznenadile

Po prvi put u povijesti Hrvatska će na Olimpijskim igrama imati kajakašicu i kanuisticu.

Mlade Anamaria Govorčinović i Vanesa Tot izborile su norme, a nakon sjajnih nastupa na Europskom prvenstvu slijede im završne pripreme za Tokio.

Još od vremena legendarnog Matije Ljubeka, hrvatski kajak uvijek je bio dobro zastupljen na Olimpijskim igrama. Ali, nikada u čamcu nije sjedila jedna žena. 24-godišnja Anamaria Govorčinović ovoga ljeta u Tokiju probija led.

"To je za mene jako velik uspjeh, ne samo za mene, nego za sve ljude oko mene koji me prate i podržavaju u svemu što radim. Treniram tri put dnevno, dan mi je skroz ispunjen i sve je posvećeno treningu i odmoru'', kaže Anamaria.

Uz sve to ova sportašica iz Hrvatske Kostajnice istovremeno gura i studij sportskog menadžmenta. U Tokio ide puna samopouzdanja, nakon srebra na 1000 metara s Europskog prvenstva u Poznanju.

"Ne volim pričati o tome da ću biti prva, druga, treća… Idem s namjerom da odveslam svoje najbolje, da pokažem svoje najbolje, a to će me dovesti tamo gdje me dovede."

Kratka, brzinska školica kajaka i kanua, koje su osnovne razlike?

''Što se tiče vesla, ovo ima jednu lopaticu, moje ima dvije. U kanuu se kleči, tako da bi se moglo veslati s jedne strane, dok se u kajaku sjedi i zato imam dvije lopatice.''

Vanesa Tot - 2 Vanesa Tot - 2 (Foto: GOL.hr)

Što je teže, što je lakše?

''Ne znam, možda prirodnije je sjedit u kajaku, dok se u kanuu treba klečati i mislim da je puno teže naučiti veslati kanu nego kajak.''

Ne ulazi u povijest samo Anamarijin uspjeh. Osim prve kajakašice na igrama, imat ćemo i prvu kanuisticu. Vanesa Tot na kvalifikacijama u ruskom Barnaulu bila je prva i izborila vizu za Igre.

''Jednostavno su se noge odsjekle, jedva sam izašla iz čamca, odmah su me pitali kako se osjećam, šta sam im rekla ne znam'', kaže Vanesa Tot, kanuistica.

Koja su njena očekivanja?

"Da se uđe u to finale olimpijade. Iz natjecanja u natjecanje sve sam brža i bolja."

U Tokiju će im društvo praviti i kanuist na divljim vodama, Matija Marinić. Kao i curama, i njemu će to biti prvi nastup na Olimpijskim igrama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider