Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
EKSKLUZIVNO ZA GOL.HR

Analiza Vedrana Zrnića: Čuo sam da u IHF-u radi samo 12 ljudi, a predsjednik jedva nosi trofej

Stručni analitičar gol.hr-a Vedran Zrnić komentira završeno Svjetsko prvenstvo u rukometu i njegovu budućnost.

Analiza Vedrana Zrnića (Foto: Guliver image)

Svjetski prvak i olimpijski pobjednik Vedran Zrnić za gol.hr komentira utakmice na Svjetskom rukometnom prvenstvu

Na početku prvenstva svi smo znali tko su favoriti. To se na kraju i pokazalo. Znali smo da su tu Danci, Španjolci, Francuzi i Šveđani. Tu se trebala uključiti i Norveška, no nesretno je izgubila od Španjolske, koja igra prepoznatljiv rukomet koji se raširio po istoku Europe.

Puno je španjolskih trenera po Njemačkoj i klubovima istočne Europe. Oni gaje malo neatraktivan stil, ali efikasan je i to prepoznaju razni europski klubovi.

To može biti jedan model da se i treneri s naših prostora ujedine u budućnosti, ako popravimo dosta stvari, pa da naši treneri budu zanimljivi vanjskim klubovima koji dobro plaćaju.

Što se tiče same organizacije i IHF-a koji nije odmah proglasio najbolju sedmorku prvenstva, toga je bilo i prije. Ja sam bio najbolje desno krilo na prvenstvu u Švedskoj i certifikat sam dobio naknadno, ne odmah nakon finala. Nije u redu od njih, ali puno igrača otiđe svojim kućama ako nije izborilo polufinale.

Kada smo bili u Švedskoj na sastanku svih klubova EHF lige, čuli smo neke zanimljive ideje i pravila. Užasno je teško raditi u EHF-u, a još teže u IHF-u.

IHF treba modernizaciju

Čuo sam jedan podatak, ne znam je li točan. Navodno u IHF-u radi samo 12 ljudi. Mislim da je Hasan Moustafa godinama već na vrhu i da je potreban netko novi i prije svega mlađi. On jedva digne pehar pobjednika, njegovo je vrijeme prošlo i treba nam netko inovativan. Ima tu puno stvari koje bi podigle atraktivnost rukometa.

Svi su, na primjer, morali imati maske na prvenstvu, a Šveđani su za vrijeme korone imali otvoren način razmišljanja o tom pitanju. IHF je vratio maske i testiranje, mislim da je to bilo nepotrebno. Nekako sami sebe unazade.

Malo o finalu i Karabatiću

Danci su išli na Luku Karabatića kao svojeg najslabijeg igrača, cijelo su vrijeme išli na njega. Golmani su napravili razliku kao i svi igrači Danske koji su ušli s klupe. Hansen se praktički nije ni vidio pa su igrači s klupe napravili razliku.

Žao mi je Nikole Karabatića. Ni za koga nisam navijao, no šteta što on nije dosegnuo desetu zlatnu medalju s reprezentacijom. Mislim da još nije kraj Nikole Karabatića, on cilja zlato na Olimpijskim igrama 2024. i igrač je kojem se treba skinuti kapa. Mislim da mu je dobra odluka da i dalje ostane, ako osvoji, onda se može reći da je najuspješniji rukometaš u povijesti.

Francuzi imaju bolji roster i igrače, no Danci su nekako dobili sa svojom preciznošću i stvarno zasluženo pobijedili.

Hrvatska treba slijediti primjer Didiera Dinarta

Iduće Svjetsko prvenstvo organiziraju Hrvatska, Danska i Norveška. Uvjeren sam da smo spremni za organizaciju jer mi smo uvijek najbolji organizatori. Siguran sam da ćemo napraviti spektakl, ali bitno je da dotad posložimo reprezentaciju.

U utorak je sastanak Upravnog odbora HRS-a. Moramo vidjeti dolazi li nam novi izbornik i ako dolazi, treba gledati kako ćemo posložiti sve. Svi mi oko rukometa, iz klubova voljni smo pomoći, u bilo kojem smislu…

Jedan primjer, bivši francuski rukometaš Didier Dinart imao je svaki mjesec skupljanje u jednom gradu i tamo je učio obrambene igrače kako treba igrati.

Mislim da bismo i mi trebali uključiti svoje igrače koji su igrali obranu pa onda i golmane u sve to. Klubovi i Savez trebaju napraviti tim ljudi koji će trenirati igrače za određene pozicije.

Vjerujte mi, svi mi koji znamo nešto o rukometu doći ćemo i pomoći. Trebamo biti svi zajedno kako bi naš rukomet došao na prave staze.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider