Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Ekskluzivno za gol.hr

Analiza Vedrana Zrnića: Naravno da Hrvatska više nije rukometna sila, ali ne bih Horvata stavljao na panj

Stručni analitičar gol.hr-a Vedran Zrnić dao je svoj osvrt na nastup hrvatske reprezentacije, koja je na Svjetskom rukometnom prvenstvu završila na devetom mjestu.

Hrvoje Horvat i Ivano Balić (Foto: Ante Čizmić/Cropix)

Svjetski prvak i olimpijski pobjednik Vedran Zrnić za gol.hr komentira utakmice na Svjetskom rukometnom prvenstvu

Deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu sigurno nije dobro za hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Nije to rezultat koji smo očekivali, ali siguran sam da to ne bi bilo niti četvrtfinale. Da smo se i uspjeli plasirati u četvrtfinale i onda da smo tamo izgubili utakmicu, siguran sam da bi za većinu javnosti to također predstavljalo neuspjeh.

Činjenica da smo na kraju s tim devetim mjestom osigurali nastup na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre može biti kakva-takva utjeha jer Olimpijske igre daju jedan kontinuitet koji je vrlo bitan. Znamo da nas nije bilo prošli put, a to je za rukomet jedna od najljepših manifestacija, na tome gradiš generaciju koju svake četiri godine želiš prezentirati svijetu i onda ako te nema na dvije zaredom, znači da osam godina nemaš kontinuitet, a to je tako dugačak period.

Dugo će nam trebati da se vratimo u borbu za medalje

Kada se pogledaju svi četvrtfinalisti ovoga Svjetskog prvenstva, po meni je Mađarska tu nezasluženo, prošla je dalje s dva poraza. No što je tu je.

No nešto me drugo u ovom trenutku muči. Kada malo dublje pogledamo u grupe, nije prošla Hrvatska, nije prošla Slovenija, nije prošla Srbija. Točno vidimo da organizacija na Balkanu ne štima, nešto u vezi s rukometom, u našem sportu. Mi, a tu mislim na svoju igračku generaciju, jesmo bili nositelji uspjeha, ali očito danas imamo problema s organiziranjem sporta.

Kakve su naše lige? To je jedan veliki upitnik. Kako se to može popraviti? Čak i da dođe veliki novac odjednom, u što sumnjam, trebao bi nam dug period da se vratimo na stare staze i da opet osvajamo medalje.

Ako jednom i zabljesneš, ne možeš odmah reći da je sve super

Htio bih se dotaknuti i onih priča o tome je li Hrvatska još uvijek rukometna sila ili nije. Naravno da nismo. Ako i bljesnemo, opet ne možeš reći da je sve super, jer moraš imati kontinuitet. Neću se vraćati na nas, ali u tim trenucima imali smo ponavljanje i takav bi se trend trebao dogoditi da možeš reći da si sila u svijetu rukometa.

Opet se vraćam na te Mađare. Oni, primjerice, ulažu strašno mnogo novca i u klubove i u mlade igrače, ali njih od posljednjih 20 godina 15 nije bilo nigdje, pa ne možemo sad zbog jednog dobrog rezultata tvrditi da su velika rukometna snaga.

Što se tiče izbornika Hrvoja Horvata, moramo biti iskreni, bilo je dosta ozlijeđenih igrača koji su njemu bili prvi izbor na nekim pozicijama. Ona njegova reakcija tijekom razgovora s novinarkom, htio je poslati neku poruku, nije mu bilo lagano.

Cveba je sigurno htio najbolje za tu reprezentaciju, mi svi ostali koji znamo nešto o tom rukometu možemo govoriti, ali mi smo ispred malih ekrana. On je najbolje znao kakvu situaciju ima, tko je zdrav. Ja mu ne mogu prigovoriti, on će i snositi posljedice i pobirati lovorike.

Nije potrebno da Horvata stavljamo na panj

Ja bih stao na njegovu stranu. Htio je najbolje, nije uspio, ali nije potrebno stavljati ga na neki panj. Mi smo mladi ljudi koji radimo u sustavu i svi koji radimo u sustavu trebamo se uključiti preko klubova da imamo bolju sliku, koja već dugo nije bajna.

Nije mu lagano, on odgovara za rezultat. Sa svih se strana to sve skupa, na kraju krajeva i s njegove, trebalo malo suptilnije rezimirati. Isto tako, mislim da su moji prijatelji Pero Metličić, Goran Šprem i Drago Vuković možda bili malo preagresivni u nekim svojim izjavama.

Horvat je imao ozlijeđene Jaganjca, Lučina, Pešića prvog golmana, Mandića. Nije mu bilo lagano izabrati igrače. Mamić se povrijedio, nije mu bilo lagano, sve u svemu, on je taj koji snosi posljedice.

Neka počne operacija SP 2025.

Iduće Svjetsko prvenstvo igrat će se u siječnju 2025. u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj. Na Hrvatskom rukometnom savezu je da odluči hoćemo li odmah ići graditi momčad za to natjecanje, oni trebaju ili pred Horvata ili pred nekog novog postaviti sebi ciljeve koje će odrediti.

Treba pozvati imenom i prezimenom i Ivankovića, i Jaganjca, i Mandića, i Klaricu, i Martinovića, i Duvnjaka, koji je, iako ne može više dati obol 60 minuta, velika moralna vertikala. Imamo tri fenomenalna srednja beka i ako mi spojimo ta srednja beka s ostatkom momčadi na pravi način, to može biti vrlo dobro.

Moje je mišljenje da se treba napraviti rekonstrukcija, dati klincima šansa, naći prave igrače, ciljano ih pustiti da su oni ti koji će odraditi Euro 2024. i pokušati izboriti Olimpijske igre, ali da nam cilj bude to prvenstvo koje će se održati kod nas.

Treba li Hrvoje Horvat otići s mjesta izbornika?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider