Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
veliki povratak

Mamić se vratio u Dinamo, ali ne samo on: ''Stadion ostaje na Maksimiru, Zdravko je član Uprave''

Zoran Mamić vratio se u Dinamo na funkciju sportskog direktora.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedan od braće Mamić ipak se vratio u Dinamo. Dok je Zdravko još uvijek u bijegu od hrvatskog pravosuđa, Zoran se nakon tri godine vratio u klub na mjesto sportskog direktora i predstavljen je danas na Maksimiru.

Osim njega, kao dio nove sportske strukture kluba predstavljeni su i legendarni vratar Tomislav Butina te Damir Krznar, bivši igrači. Krznar će biti direktor omladinske škole u Dinamu, a Butina direktor akademije za nogometne vratare.

"Osobno sam dao prijedlog i poručio da bi bilo jako dobro da se vrati u Dinamo na mjesto funkcije sportskog direktora", rekao je na press-konferenciji predsjednik Barišić.

Barišić opet najavio novi stadion na Maksimiru

"Naša je zadaća biti svake godine u Europi. To će biti standard koji si Dinamo postavlja. Sve drugo bit će neuspjeh. To je velika obaveza i razlog da skrbimo o najbolje stručnim ljudima, a to dokazuje i današnje vraćanja ovih ljudi u naš klub'', poručio je Barišić te spomenuo i bolno pitanje stadiona.

"S gradom smo u konkretnim razgovorima oko stadiona. Dinamo ostaje na Maksimiru, a hoće li novi stadion biti na istom mjestu ili na Sveticama, to ćemo tek vidjeti. Dinamo u vijeke vjekova ostaje na Maksimiru. Mi smo spremni to sami napraviti i to je velika stvar. Na kraju se došlo na zadnju soluciju da ostajemo gdje jesmo. Da se ovo sruši i napravi stadion novog kapaciteta od 20.000, 25.000 gledatelja. Ja osobno vjerujem da će to biti realizirano. Ali preduvjet svega je onda bio da se stadion prebaci na nas. Jer nećemo mi graditi stadion za nekog drugog''

"Nadam se da naša suradnja koja je bila puna respekta s obje strane, nadam se da će tako biti i u budućnosti. Molim vas za razumijevanje, red i sustav. Cilj nam se da šutimo, radimo i postižemo rezultate", rekao je Mamić na otvaranju.

"Čestitam Dinamu na uspjehu prošle sezone. Sve smo pratili i svakom uspjehu smo se veselili. Želimo da Dinamo, koji je već na dobrom putu, bude još bolji. Da se koncentrira na omladinsku školu. Vjerujemo da su svi prethodnici radili sjajan posao, a mi vjerujemo da to možemo podignuti na još viši nivo.", kazao je Mamić.

Suživot s Bjelicom, ali i sudskim procesima

Dosad je Nenad Bjelica vukao važne konce u klubu. Kako Mamić vidi suradnju s trenerom koji je napravio najveći uspjeh ovog Dinama.

"Dobro smo surađivali. Znamo se, čujemo se svakodnevno, dijelimo iste ciljeve. Imamo svoje zadatke, ali težimo istom cilju. Bit ću bolji sportski direktor nego što sam bio i bit ću mu samo podrška. Ne vidim razloga da bude bilo kakvih problema."

Čija će biti posljednja, vaša ili Bjelice? Zašto se mijenja nešto što je funkcioniralo?

"Zajednička suradnja. Moj opis posla je puno veći. Prije svega škola, što je najvrijednije što Dinamo ima. Stavite u prvi plan Dinamovu školu koja je najviše dobila našim dolaskom. Trener je najvažniji faktor, ali uvijek mora postojati neki balans u klubu. Zajedno radimo listu igraču, gledamo ih, analiziramo ih. Zajednički donosimo odluku o tome što je najbolje za Dinamo."

O suđenjima za izvlačenje novca je rekao:

"Proces nije ugodan. Mogu odvojiti jedno od drugog. Ne vidim nikakav problem da bih lošije obavljao svoju dužnost. Bit će navijača koji negoduju, bit će i onih neutralnih. Uprava kluba me jako željela, bili su nevjerojatno uporni. Razgovarao sam sa svojim stožerom i došli smo do dogovora da se vratimo kući. Klub je moj život, emocija, obitelj. Znanje koje smo stekli želimo uložiti da Dinamo bude još bolji", kazao je Mamić.

Imate otvorenu parnicu, što se od tada promijenilo?

"Ne bih se nikada vratio da smatram da sam nešto skrivio. Ti procesi će to i pokazati. Istina, rekao sam to i zato sam otišao. Stvari se u životu mijenjaju. Puno faktora je bilo zbog kojih sam se vratio u Dinamo. Rekao sam da neću biti ni trener, a na kraju sam i to bio i to vrlo uspješan", rekao je Mamić.

Nije odustao od trenerske karijere, ali...

"Nikad ne reci nikad, ali moj dolazak u Dinamo ne može pomutiti nijedna ponuda. Imali smo milijunskih ponuda, ali izabrali smo kući. Ovo je dugogodišnji proces."

Čuje se i s bratom.

"Sretan je što sam se vratio i što smo složili dobru ekipu koja će voditi klub."

Barišić tvrdi da Zdravko Mamić i dalje radi u Dinamu?!

Predsjednik Barišić javno je rekao kako je Zdravko Mamić i dalje u klubu. To vjerojatno nije bio plan uoči ovog predstavljanja.

"Zdravko Mamić i dalje je uključen u rad Dinama i čvrsto sam uvjeren da će istina i pravda pobijediti. Sve ovo napravili smo uz puno znanja. Radili smo uz predvodničku i ljudsku sportsku ulogu Zdravka Mamića. Nikad to nećemo zatajiti. Nema nikakvih razloga da se sa strane propituje i prave određene insinuacije zašto je angažiran ako je u tijeku sudski proces.''

Koja je uloga Zdravka Mamića u klubu?

"Zdravko je član Uprave i radi jako puno. Ja sam ga zvao da dođe u klub. Ne može se eliminirati jednog takvog čovjeka i njegov predani rad za klub."

Što će biti ako izgubite na sudu?

"Mi vjerujemo u njihovu nevinost. Svi smo zajedno radili u klubu. Nemoguće je da je klub ovako uspješan, da je to sve istina. Naši svi rezultati pokazuju nešto sasvim suprotno od tih optužnica. Ja govorim o istini i vremenu kojem sam svjedočio. Sve što danas Dinamo je, to je sve produkt svega što smo godinama radili. Čvrsto vjerujem u istinu."

Mamić od finala do otkaza, čeka ga još jedno suđenje u Hrvatskoj

Podsjetimo, mlađi Mamić je nakon trenerskog mjesta u Dinamu otišao u arapski svijet gdje je promijenio tri kluba. U Al-Ainu iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata napravio je najveći rezultat došavši čak do finala Svjetskog klupskog prvenstva gdje je sudjelovao kao organizator turnira. Mamićeva momčad napravila je podvig izbacivši slavni River Plate u polufinalu te izborila veliko finale s Real Madridom.

Potom je prešao u prvoplasiranu momčad Saudijske Arabije, Al-Hilal gdje je nakon lošijih rezultata dobio otkaz nakon samo par mjeseci.

Zoran Mamić proglašen je prošle godine krivim u prvostupanjskoj presudi te je osuđen na zatvorsku kaznu od 4 godine i 11 mjeseci. Braća Mamić i Vrbanović proglašeni krivima za izvlačenje novca iz Dinama u slučaju podjele transfera s Dejanom Lovrenom kako bi se priskrbila nepripadna imovinska korist mlađem Mamiću od 25,8 milijuna kuna.

Braću Mamić čeka i druga optužnica te novo suđenje na Županijskom sudu u Osijeku. Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

USKOK ih tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, nogometni klub Dinamo, sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub, oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider