Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NEVJEROJATNO

Znate li koliko su u 2023. zaradili nogometni menadžeri? Cifra je sumanuta i samo raste

FIFA je objavila frapantne podatke o zaradi nogometnih menadžera.

Zarade menadžera u nogometu (Foto: Profimedia)

Naknade zastupnika nogometaša i klubova u transferima koji su provedeni u 2023. dosegnuli su rekordan iznos od 888,1 milijuna USD, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

To predstavlja povećanje od 42,5 posto u odnosu na prošlu godinu, a za više od jedne trećine nadmašuje prethodni rekord postavljen 2019., objavila je krovna nogometna organizacija.

Engleski klubovi su najviše pridonijeli ovogodišnjem rekordnom ukupnom iznosu, potrošivši 280 milijuna dolara na naknade za usluge posrednika, a klubovi iz Saudijske Arabije su drugi na toj listi s utrošenih 86 milijuna dolara na troškove posredovanja.

No, konačan iznos zarade zastupnika je, zapravo, znatno veći, jer su u ovom FIFA-inom izvješću obrađeni samo prekogranični transferi, a nisu uključeni oni koji su napravljeni unutar iste države.

FIFA je novim pravilima ograničila zarade zastupnika u milijunskim transferima, ali ta su pravila osporena pred sudom u Engleskoj i Njemačkoj. Sud u Engleskoj je presudio da se ograničavanje zarade zastupnika protiv Zakonima o tržišnom natjecanju u Velikoj Britaniji, dok je okružni sud u Dortmundu izdao zabranu primjene određenih dijelova novog pravilnika, uključujući propis o ograničenju naknada, na bilo koji posao povezan s njemačkim tržištem.

Ljetos je Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei dao podršku legitimnosti FIFA-inih propisa.
U izvješću FIFA-e o naknadama zastupnika stoji i da je prvi put premašen iznos od milijun dolara za posredovanje pri transferima kad su u pitanju nogometašice.

U rekordna 125 transfera u koji su bili uključeni posrednici isplaćeno je ukupno 1,4 milijuna USD na ime naknada.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider