Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Messi više nije sam

Zlatna kopačka: Cavani zabio najviše, ali na vrhu je veliko iznenađenje

Manje od dva mjeseca prije završetka nogometnih prvenstava zanimljivo je pogledati tko vodi u natjecanju za Zlatnu kopačku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nitko više pogodaka ove sezone nije zabio od fenomenalnog Edinsona Cavanija. U 4:2 pobjedi PSG-a nad Guingampom u 31. kolu francuskog prvenstva Urugvajac je zabio nova dva pogotka čime se popeo na nevjerojatnu brojku od 48 golova za klub i reprezentaciju u ovoj sezoni!

Cavani je vodeći strijelac Ligue 1 s 29 pogodaka, a za PSG je zabio i osam komada u Ligi prvaka te dodao još po jedan u Kupu i četiri gola u Liga kupu kojeg su Parižani osvojili. To su zasad 42 pogotka za PSG, a do kraja sezone ostalo je još sedam kola te završnica Kupa.

Za usporedbu, Zlatan Ibrahimović je u svojoj oproštajnoj sezoni zabio nevjerojatnih 50 pogodaka za Parižane, od kojih čak 38 u prvenstvu. Urugvajcu tako nedostaje osam golova da stigne Ibru u sezoni te devet u samom prvenstvu. Čak i da ne uspije, El Matador je pokazao kako Zlatan nije jedini koji može zabiti toliki broj golova u dresu PSG-a.

Messi na vrhu dobio neočekivano društvo

No u poretku za Zlatnu kopačku tj. najboljeg strijelca Europe Cavani nije ni među prvih pet iako je zabio najviše pogodaka u najjačim europskim ligama. Razlog je slabiji koeficijent francuskog prvenstva zbog kojeg jedan pogodak tamo vrijedi 1.5, dok u Španjolskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, ali i Portugalu vrijedi 2 boda.

U poretku za Zlatnu kopačku i dalje vodi Lionel Messi iako se ovo kolo nije upisao u listu strijelaca.
Argentinac je ove sezone zabio 27 prvenstvenih pogodaka što mu je zasad dovoljno za prvo mjesto s 54 boda. No Mesi je na vrhu dobio partnera, a to je Bas Dost, nizozemski napadač Sportinga iz Lisabona koji je u subotu postigao hat-trick preskočivši nekoliko suparnika.

Bivši nogometaš Wolfsburga opet je u čudesnoj formi te na najbolji mogući način pokazuje kako je prošlogodišnji lom noge iza njega. U 25 nastupa u portugalskoj ligi zabio je 27 golova, a uloženih 10 milijuna eura Sportinga pokazalo se jednom od najboljih prošloljetnih investicija u cijeloj Europi.

Lukaku se probio među najbolje

Iza vodećeg dvojca na drugom mjestu je Robert Lewandowski s dva boda manje odnosno tek jednim pogotkom manje u prvenstvu.

Potom slijedi nekoliko nogometaša s 50 bodova tj. 25 prvenstvenih pogodaka u ligama s koeficijentom 2. To su Aubameyang, najbolji topnici Serie A Belotti i Džeko te prvi strijelac Premierlige Romelu Lukaku koji se s dva pogotka Leicesteru umiješao u borbu za Zlatnu kopačku.

Tko će naslijediti Luisa Suareza na tronu vidjet ćemo krajem svibnja, a recimo i kako su u zadnje tri sezone samo Urugvajac i Cristiano Ronaldo osvajali ovaj trofej. Svaki po jednom pojedinačno, a prije tri godine su podijelili prvo mjesto.

Poredak za Zlatnu kopačku (10. travnja):

1. Leo Messi 54 (27 golova – koeficijent 2)
    Bas Doost 54 (27 golova – koeficijent 2)
3. Robert Lewandowski 52 (26 golova - 2
4. Pierre-Emerick Aubameyang 50 (25 -2)
    Romelu Lukaku 50 (25 – 2)
    Andrea Belotti 50 (25 -2)
    Edin Džeko 50 (25 -2)
8. Anthony Modeste 46 (23-2)
     Luis Suarez 46 (23-2)
10.Edinson Cavani 43.5 (29 – 1.5)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider