Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
je li real morao više?

Zidane najavio promjenu strategije Reala: ''Barci ide bolje u posljednje vrijeme, moramo to promijeniti''

Zinedine Zidane je najavio kako će sljedeće godine prvenstvo biti važnije od Lige prvaka.

Zinedine Zidane (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U eri Florentina Pereza za Real je ponovo postala prava opsesija osvajanje naslova prvaka Europe, baš kao što je to bilo 50-ih godina. Preuzeo je vlast 2000. godine, na samom početku novog stoljeća, a od tada je Real još pet puta osvajao Ligu prvaka pod njegovim vodstvom.

Za usporedbu, u tom je istom razdoblju Real u prvenstvu uspio osvojiti naslov tek jednom više, ali je dva prvenstva osvojio u one tri godine kada Perez nije bio na vlasti , od 2006. do 2009. Ispada tako da je Perezov Real uzeo samo četiri naslova državnog prvaka u čak 16 godina koliko je na vlasti na Santiago Bernabeuu.

Rizik koji se isplatio

Jasno je koja je bila strategija Realova gazde, popeti se na krov Europe pod svaku cijenu. U eri modernog nogometa, gdje su postali važniji fanovi diljem svijeta nego oni kod kuće, za njega španjolsko prvenstvo nije predstavljalo ozbiljan cilj. Hvatanje europske slave na kraju je okrunjeno s čudesne četiri osvojene Lige prvaka u pet godina.

Bio je to veliki rizik koji se mogao obiti o glavu Perezu, ali nije. Da je Real osvojio koju Ligu prvaka manje, njegova bi vladavina, kao i Ronaldova, bila proglašena možda čak i promašajem. A razlog je sljedeći…

Velika dominacija Barcelone u Španjolskoj

U posljednjih deset godina najveći rival Barcelona uzeo je nevjerojatnih sedam naslova prvaka. Osmi u 11 godina osvojit će ovih dana, a mnogi smatraju kako je to ipak previše u eri ovakvog Reala. Ta brutalna dominacija Barcelone u Španjolskoj ipak smeta dijelu navijača Reala, ponajviše onih ''originalnih'' iz Madrida i ostatka Španjolske.

''Ono što mogu reći je da ćemo sljedeće sezone pokušati krenuti u prvenstvo na najbolji mogući način. Važno je svako kolo. Moramo krenuti dobro inače će opet biti teško osvojiti. Sljedeće će godine osvajanje La Lige biti naš prvi cilj'', ispalio je Zidane pred novinarima.

Nije jasno je li ovo službeni stav kluba ili Zidane nije jednostavno znao što bi odgovorio novinarima na pitanje o dominaciji najvećeg rivala.

''Mi imamo 33 naslova prvaka, a Barcelona… koliko ono? U posljednje vrijeme ide im jako dobro i to moramo priznati i čestitati im. No u prošlosti Madrid ima više titula. U posljednje vrijeme njima ide bolje i to moramo promijeniti'', rekao je Zidane.

La Liga postaje najvažnija

Na kraju je pomalo iznenadio aludiravši da je prvenstvo možda i teže osvojiti od kup-natjecanja iako se radi o europskoj konkurenciji.

''Za mene je La Liga najvažnija. U Ligi prvaka imaš 12-13 utakmica u kojima moraš pobijediti, a u La Ligi je 'pum pum pum'' svaki dan'', kaže čovjek koji je jedini u povijesti osvojio tri Lige prvaka u nizu, a u istom razdoblju tek jedno prvenstvo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider