Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Smatraju ga izdajnikom

Ukrajinci se odrekli svojeg rekordera: Zelenski mu zabranio ulaz u državu na 10 godina!

Anatolij Timoščuk idućih 10 godina ne smije ući u Ukrajinu.

Anatolij Timoščuk (Foto: Afp)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret koji se odnosi na 100-tinjak osoba iz javnog života te zemlje koje su odbile osuditi rusku invaziju na Ukrajinu.

Jedan od njih je i Anatolij Timoščuk, čovjek koji je sa 144 nastupa rekorder u ukrajinskoj nogometnoj reprezentaciji.

Timoščuk je punih 16 godina, od 2000. do 2016., igrao za Ukrajinu, ali u ožujku prošle godine, nedugo nakon početka ruske invazije, izbrisan je iz registra igrača ukrajinske reprezentacije jer je ostao raditi u Rusiji.

On i dalje radi kao pomoćni trener u Zenitu iz Sankt-Peterburga, što su mu mnogi Ukrajinci zamjerili i smatraju da je izdao domovinu.

Pored već spomenutog brisanja iz registra reprezentativaca, Timoščuk je sada saznao da zbog ovog dekreta ne smije ući u Ukrajinu idućih 10 godina, a uz to mu je i zamrznuta sva imovina (koju ima u Ukrajini). Također, po isteku tih sankcija više se nikad neće moći baviti nogometom u Ukrajini.

Orden za hrabrost i titula počasnog građanina

Timoščuk je inače bio odličan nogometaš, igrao je u karijeri za Šahtar, Zenit, Bayern i Kairat. U karijeri je osvojio pregršt trofeja, više od 20, a nesumnjivo najveću težinu od svih ima Liga prvaka s Bayernom 2013. godine.

U tri navrata proglašavan je ukrajinskim nogometašem godine, a 2006. je, nakon što je s reprezentacijom dogurao do četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, čak dobio i Orden za hrabrost. Svojedobno je proglašen i počasnim građaninom svojega rodnog grada Lutska, ali po svemu sudeći, Ukrajincima će prvenstveno ostati upamćen kao čovjek koji je u doba ruske agresije bio i ostao na plaći u - Rusiji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider