Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
neće biti lako

Ždrijeb Lige prvaka: Rijeka je mogla gore, ali i bolje proći!

Hrvatski prvak opet će igrati protiv Salzburga, ali ovog puta to će biti Rijeka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski prvak Rijeka u 3. pretkolu Lige prvaka igrat će protiv austrijskog prvaka FC Red Bull Salzburga. Naravno, računamo kako će Riječani proći prvaka Walesa The New Saints koji mora nadoknaditi prednost od 2:0. Sve osim prolaska Rijeke protiv Velšana bila bi prava rezultatska katastrofa, baš kao i ispadanje Austrijanaca.

Salzburg je u prvoj utakmici 2. pretkola ranije ovoga tjedna kao gost uvjerljivo svladao malteški Hibernians s 3-0 pa će uzvrat u Salzburgu 19. srpnja biti tek formalnost.

Salzburg neće biti nimalo lagan protivnik u nastavku natjecanja, no Riječani su mogli dobiti i goreg poput Olympiacosa. Ipak, Salzburg je drugi najjači protivnik kojeg su mogli dobiti i austrijski prvak, iako slabiji nego proteklih godina.

Četiri uzastopna naslova prvaka Austrije

Salzburg je osvajač četiri uzastopna naslova prvaka Austrije, a ukupno od ulaska Red Bulla u klub ima osam naslova prvaka. Klub je prije 2005. bio poznat kao Austria Salzburg.

Prošle je sezone austrijskog prvaka više sretno nego spretno izbacio Dinamo. Glavni cilj kluba je već godinama ulazak u Ligu prvaka, ali taj rezultat uporno izmiče Salzburgu koji je četiri puta zapeo na zadnjoj prepreci.

Najveći europski uspjeh u Red Bull eri ostvarili su 2014. kada su igrali osminu finala Europa lige, a osim toga prezimili su još tri puta. Prošle sezone zapeli su u grupi s Schalkeom, Krasnodarom i Nicom.

Tko je najbolje prošao na ždrijebu eurokupova?

Ukupno glasova:

Dva Hrvata u mladoj momčadi

Klub je poslužio kao nacrt za bundesligašku senzaciju RB Leipzig, što znači da se oslanjaju na dovođenje mladih igrača umjesto skupih pojačanja. Prosječna starost momčadi je 23,5 godina, a hrvatskoj javnost najpoznatiji igrač je Duje Ćaleta-Car, 20-godišnji stoper iz Šibenika.

Osim njega, od hrvatskih igrača tu je i Marin Pongračić koji ima i njemačko državljanstvo, a stigao je ovoga ljeta iz Münchena 1860. Klub se ove sezone, u skladu s filozofijom kluba, pojačao s nekoliko mladih igrača od kojih nijedan nije stariji od 24 godine. Vrijednost momčadi po Transfermarktu je 43,6 milijuna eura, gotovo dvostruko više od Rijeke koja vrijedi 24,9 milijuna eura.

Najvrjedniji igrač je izraelski napadač Munas Dabbur koji vrijedi pet milijuna eura, dok četiri vrijede kosovski reprezentativac Valon Berisha i Korejac Hee-Chan Hwanga.

Prva utakmica na rasporedu je u Salzburgu 25. ili 26. srpnja, dok je uzvrat na Rujevici 1. ili 2. kolovoza.

Rijeka bi mogla imati pravu domaćinsku atmosferu u Salzburgu. Najžešći navijači Salzburga nikad nisu prihvatili Red Bullov rebrending i osnovali su svoj klub s tradicionalnim bojama i grbom Austrije Salzburg. Zbog toga bi navijači Red Bull Salzburga mogli vrlo lako biti nadglasani na svom terenu, a pogotovo ako se dogodi prava invazija Riječana što se može očekivati zbog blizine gostovanja.

Svi parovi 3. pretkola

Ruta prvaka

Slavia Praha (ČEŠ) v BATE Borisov (BLR)/Alashkert (ARM)
Spartaks Jūrmala (LAT)/Astana (KAZ) v IFK Mariehamn (FIN)/Legia Warszawa (POLJ)
Zrinjski (BIH)/Maribor (SLO) v FH Hafnarfjördur (ISL)/Víkingur (FRO)
Žilina (SVK)/København (DAN) v Malmö (ŠVE)/Vardar (MKD)
Linfield (SJI)/Celtic (ŠKO) v Dundalk (IRS)/Rosenborg (NOR)

Hapoel Beer-Sheva (IZR)/Honvéd (MAĐ) v Žalgiris Vilnius (LIT)/Ludogorets (BUG)
Viitorul (RUM) v APOEL (CIP)/Dudelange (LUX)
Hibernians (MLT)/Salzburg (AUT) v Rijeka (HRV)/TNS (WAL)
Qarabağ (AZE)/Samtredia (GRU) v Sheriff (MOL)/Kukësi (ALB)
Partizan (SRB)/Budućnost Podgorica (CG) v Olympiacos (GRČ)

Ruta neprvaka

FCSB (RUM) v Viktoria Plzeň (ČEŠ)
Nice (FRA) v Ajax (NIZ)
Dynamo Kyiv (UKR) v Young Boys (ŠVI)
AEK Athens (GRČ) v CSKA Moskva (RUS)
Club Brugge (BEL) v İstanbul Başakşehir (TUR)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider