Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
predstavljamo protivnike

Ždrijeb: Osijek ide na PSV, Dinamo sjajno prošao, Hajduku Brøndby!

Dinamo, Hajduk i Osijek saznali su protivnike u trećem pretkolu Europske lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je naš jedini siguran predstavnik u 3. pretkolu Europske lige. Hajduk i Osijek tek se tamo trebaju kvalificirati, ali nakon prvih utakmica 2. pretkola za to postoje dobre šanse. Podsjetimo, Osijek je s 2:0 u Gradskom vrtu pobijedio švicarski Luzern, dok je Hajduk u Dugoplju svladao Levski s 1:0.

Mogući parovi 3. pretkola (27. srpnja/3. kolovoza):

PSV - Osijek / Luzern

Dinamo - Vaduz / Odd

Brøndby /  VPS Vaasan - Levski / Hajduk

Dinamo će biti domaćin u prvoj utakmici koja će se igrati 27. srpnja, dok će Hajduk i Osijek u svojim eventualnim nastupima u 3. pretkolu prvo na gostovanja. Uzvrati su na rasporedu 3. kolovoza.

Puno je veća vjerojatnost kako će Dinamo za suparnika imati norveški sastav s obzirom da je Odd slavio u prvoj utakmici igranoj u Vaduzu sa 1-0, dok je uoči uzvratnog dvoboja Vaase i Brondbyja prednost na strani danske momčadi koja je u prvoj utakmici na domaćem terenu pobijedila sa 2-0.

Osijek ima priliku ugostiti PSV

PSV je završio kao trećeplasirana momčad Nizozemske, a igrali su i u vrlo jakoj skupini Lige prvaka s Bayernom, Atleticom i Rostovom u kojoj su osvojili dva boda, oba zahvaljujući remijima protiv ruskog predstavnika.

PSV je prošlosezonsku Ligu prvaka izborio kao prvak Nizozemske, a taj im je naslov, osvojen 2016., bio 23. u povijesti. PSV je u bogatoj povijesti bio prvak Europe, kao i osvajač Kupa Uefa. Trener kluba je već četiri godine legendarni nogometaš Phillip Cocu, a klubu je donio dva prvenstva, kup i dva superkupa.

Momčad vrijedi 96,5 milijuna eura, a najvrjedniji igrač je 25-godišnji nizozemski veznjak i povremeni reprezentativac Davy Pröpper (10 milijuna eura). Na golu je reprezentativac Nizozemske Jeroen Zoet, a tu su i povremeni reprezentativci Jürgen Locadia, Jorrit Hendrix, Bart Ramsalaa, Jetro Willems i Joshua Brenet.

Momčad je prosječno stara svega 22,6 godina. PSV se uglavnom oslanja na domaće snage, a najskuplji ''legionari'' su kolumbijski bek Santiago Arias, urugvajsko krilo Gaston Pereiro i ovoljetno pojačanje iz Meksika Hirving Lozano koji je stigao za osam milijuna eura.

Tko je najbolje prošao na ždrijebu eurokupova?

Ukupno glasova:

Dinamo vjerojatno u Norvešku

Dinamo ide na pobjednika lihtenštajnskog Vaduza ili norveškog Odda. Norvežani su izgledniji kandidati za susret s Dinamom jer su u prvoj utakmici na gostovanju slavili s 1:0.

Puno ime kluba je Odds Ballklubb, a osnovan je prije čak 123 godine. Prošle sezone bili su treći, ali ove sezone im ne ide najbolje: nakon 15 od 30 odigranih kola nalaze se na 9. od 16 mjesta.

Prošle sezone zapeli su u drugom pretkolu protiv grčke PAS Giannine, a najdulje su dogurali 2015. kada su došli do playoffa za Europa ligu, ali nisu mogli preko Borussije Dortmund koja ih je izbacila s ukupnih 11:5. Odd je u cijeloj povijesti odigrao samo 20 europskih utakmica, a upisali su devet pobjeda, četiri remija i sedam poraza.

Većinu momčadi čine Norvežani, a prema Transfermarktu momčad vrijedi 9,3 milijuna eura. U prvom pretkolu izbacili su sjevernoirski Ballymena United.

Vaduz je redoviti sudionik europskih natjecanja, a prošla sezona bila je razočaravajuća zbog ispadanja u drugu švicarsku ligu u kojoj nastupa lihtenštajnski klub. U prvom pretkolu izbacili su velški Balla Town, a najveći uspjeh u novijoj povijesti im je treće pretkolo Europa lige. Po Transfermarktu vrijede 7,93 milijuna eura.

Hajduk bi trebao na Brøndby

Brøndby je deset puta bio prvak Danske, ali naslov prvaka čekaju još od 2005. godine, dok posljednjih sezona ne mogu parirati FC Københavnu i ostalima. Prošle sezone bili su drugi što im je najbolji rezultat od 2006. godine, a on im je donio i povratak u Europu nakon godine dana izbivanja.

Brøndby je u posljednjih 10 godina povremeni sudionik europskih natjecanja s pet europskih izleta u tom periodu; najveći doseg im je playoff Europa lige koji su igrali tri puta.

Po Transfermarktu vrijede 17,53 milijuna eura, a najskuplji i najpoznatiji igrač je Finac Teemu Pukki, bivši igrač Schalkea. Najveće ovoljetno pojačanje je Hany Mukhtar koji je stigao iz Benfice za 1,5 milijuna eura. Na golu je reprezentativac Danske Frederik Ronnow koji je skupio tri nastupa u kvalifikacijama u konkurenciji Kaspera Schmeichela.

VPS ili Vaasan Palloseura je završio kao četvrta momčad Finske, a ovaj europski izlet im je tek peti u povijesti, ali i treći u zadnje četiri godine. U prvom kolu su iznenadili ljubljansku Olimpiju koju vodi Igor Bišćan, a prolaskom u drugo pretkolo izjednačili su najbolji europski rezultat u povijesti.

VPS je nakon 12 odigranih kola druga momčad prvenstva, ali vodeći HJK bježi im već osam bodova i vjerojatno neće vidjeti treći naslov prvaka u povijesti. VPS je prvak bio dva puta, ali davnih 1945. i 1948. godine.

Po Transfermarktu vrijede 2,6 milijuna eura. Gotovo svi igrači su Finci, a od stranaca tu su dva Estonca, dva Jamajkanca i jedan Gambijac.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider