Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
PODACI TRANSFERMARKTA

Zbroj vrijednosti momčadi sudionika pokazuje kolika je razlika između tri UEFA-ina natjecanja

Sudionici Lige prvaka vrijede višestruko više od onih u Europskoj ligi, koja podosta nadmašuje Konferencijsku.

Trofej Lige prvaka (Foto: Afp)

Još od jučer poznata su imena svih 96 klubova koji će ove jeseni nastupiti u tri UEFA-ina klupska natjecanja, po 32 u svakom od njih.

Jasno je kako postoji i neupitna razlika između kvalitete ta tri natjecanja, a nju jako dobro možemo vidjeti prema procijenjenim vrijednostima momčadi. Svi znamo da prave vrijednosti ne postoji, ali najrelevantniji izvor koji je dostupan je naravno Transfermarkt.

Oni su nam u usporedbi pomogli tako što su objavili fotografije skupine sva tri natjecanja, uz njihovu procijenjenu vrijednost pored imena svakog kluba. Pa krenimo redom, od onog najslabijeg natjecanja.

Velika razlika između najvećih i najmanjih u Konferencijskoj ligi

32 kluba Konferencijske lige u zbroju vrijede dvije milijarde i 48 milijura eura, što u prosjeku po klubu bilo 64 milijuna.

Najvrjedniji je West Ham United s 398 milijuna, dok iza njega slijedi Villarreal s 343 milijuna. Troznamenkastu vrijednost imaju još tek Fiorentina i OGC Nice. Najmanje vrijednost je kod irskih polu-amatera Shamrock Roversa, koji ukupno vrijede tri milijuna, dok kosovski KF Ballkani vrijedi jedan milijun više.

Europska liga je prava zlatna sredina

Klubovi Europske lige zajedno vrijede četiri milijarde i 976 milijuna, eura, odnosno 155 milijuna eura u prosjeku po momčadi.

Najviše vrijedi naravno Manchester United, koji sa svojih 743 milijuna može biti i u vrhu Lige prvaka. Iza njega je Arsenal sa 647 milijuna pa Roma s 402 te Real Sociedad s 352 milijuna, no vrijedi napomeni da je to cijena s još uvijek uključenim Alexanderom Isakom. 

Preko sto milijuna eura vrijedi ukupno 16 od 32 momčadi, gotovo u pravilo dvije po skupini. Najmanje vrijedi HJK Helsinki te odmah ispred njega AEK Larnaca.

Ples milijuna s razlogom nosi to ime

Na kraju nam je naravno preostala Liga prvaka, čiji sudionici vrijede 13 milijardi i 606 milijuna eura, gotovo dvostruko više nego sudionici preostala dva natjecanja zajedno. A njih je dvostruko više.

Jedini koji vrijede preko jedna milijarde su igrači Manchester Cityja, dok samo pet momčadi vrijedi ispod sto milijuna. Najmanje Maccabi Haifa (18 milijuna) te Viktoria Plzen (24 milijuna), a tu su još Shakhtar, Copenhagen i Celtic. Zagrebački Dinamo je na točno 100 milijuna.

Sve u svemu, jasno je zašto je jedan od nadimaka Lige prvaka "Ples milijuna" te je isto tako jasno zašto su mnogi Konferencijsku ligu nazvali utišavanjem manjih saveza nakon umanjenja prilike klubovima istih da izbore Ligu prvaka, u koju odnedavno klubovi najjačih liga upadaju izravno.

No, ovakvu statistiku je uvijek zanimljivo vidjeti, zar ne?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider