Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ima dobro objašnjenje

Zašto je Franko Andrijašević protiv Hajduka istrčao u ružičastom dresu?

Prema novoj studiji UN-a objavljenoj 6. ožujka, čak 9 od 10 osoba u cijelom svijetu ima spolne predrasude. Što kad bismo se nogometom koristili u propitkivanju rodnih stereotipova? Upravo se to dogodilo tijekom današnjeg popodneva, 8. ožujka kada se hrvatski nogometaš Franko Andrijašević poigrao stereotipovima te na nogometni teren, uoči jedne od najvažnijih utakmica sezone istrčao u dresu koji je obojen u ružičasto.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iza svega stoji aktivnost #PinkJersey koja je dio inicijative međunarodne humanitarne organizacije CARE, a ne predstavlja samo grešku pri pranju rublja. Njezin je cilj upozoriti na to da nejednaka raspodjela kućanskih poslova nije nimalo trivijalan problem.

U nedjelju popodne, 8. ožujka, u Rijeci se održala dugoočekivana nogometna utakmica između Rijeke i Hajduka. Dok su ostali igrači nogometnog kluba Rijeka nosili službeni dres bijele boje, Franko Andrijašević sve je iznenadio istrčavši na nogometni teren u dresu obojanom u ružičasto. Postavilo se pitanje što nogometaš radi u ružičastom dresu na terenu, a Franko koji uz humanitarnu organizaciju CARE podržava slogan ''Postizanje jednakosti između muškaraca i žena podrazumijeva puno posla, truda i vremena. Krenimo'', razlog je otkrio u videu koji je prikazan u poluvremenu utakmice na stadionu te društvenim mrežama kluba i nogometaša.

U videu je Franko kod kuće i upravo vadi oprano rublje iz perilice... njegov je bijeli dres obojan u ružičasto… Pretražuje perilicu rublja i na dnu nalazi crvenu čarapu. Ako Franko i njegova supruga dijele obavljanje kućanskih poslova, on za to još očito nije u potpunosti spreman!

Međutim, ovakve početničke greške dokazuju da svi možemo djelovati u borbi protiv neravnopravnosti spolova.

''Nogomet je poznat kao izrazito macho industrija, a na Balkanu su društvene zajednice dodatno pogođene nasljeđem rata i nizom klišeja: žene su prvenstveno zadužene za kućanstvo, a od muškaraca se očekuje da budu muževni, podižu glas te donose odluke u obitelji i cijeloj zajednici. Nadam se da će ovaj postupak koji su vidjeli brojni ljudi ispred svojih televizora potaknuti raspravu unutar njihovih obitelji i ohrabriti ljude da se oslobode stereotipova koji nas sputavaju'', objasnio je Franko Andrijašević.

Ravnopravnost je tema koja se tiče svih nas, a posebno obitelji u kojima su rodni stereotipi vrlo prisutni. Kućanski poslovi su diljem svijeta još uvijek, uglavnom, dužnost žena, stoga su obrana jednakosti i borba protiv stereotipova glavni ciljevi kampanje koju CARE provodi u svrhu podizanja svijesti.

Kućanski poslovi i dalje su jedno od područja gdje su nejednakosti najviše izražene te stvaraju posljedice koje se ne smiju zanemarivati: uz jačanje slike u kojoj su žene stavljene u podređeni položaj, kućanski poslovi smatraju se manje važnima, bez obzira na to što su neophodni za funkcioniranje obitelji i zajednice te utječu na cjelokupni gospodarski i socijalni razvoj društva.

U 2018., 79% žena s područja Europe izjavilo je da su upravo one u obitelji zadužene za brigu oko kuhinje i svakodnevnih kućanskih poslova, a mnoge od njih rade dva posla: osim u kući rade i na svom radnom mjestu.

Prema istraživanjima koje je provela organizacija CARE Francuska, na području Balkana samo je 11% žena izjavilo da njihov partner pere rublje.

U Hrvatskoj, teret obavljanja kućanskih poslova još uvijek pada na leđa žena: 60% žena zaduženo je za pripremu hrane, posao čišćenja obavlja 71%, a pranja rublja 80% žena. Istovremeno, muškarci tek sporadično obavljaju određene poslove: 84% muškaraca obavlja popravke u kući, a 41% ih je zaduženo za plaćanje računa. Većina muškaraca zadovoljna je takvom raspodjelom zadataka te pretpostavlja da je njihova partnerica također zadovoljna.

Teško se riješiti stereotipova povezanih s kućanskim poslovima. S obzirom na to da su duboko ukorijenjeni u kolektivnom nesvjesnom, njihovo zaobilaženje može dovesti do ozbiljnih posljedica.

U Francuskoj 43% muškaraca misli da ima manje prirodnih predispozicija za kućanske poslove u odnosu na žene.

Na Balkanu 51% muškaraca misli da je najvažnija uloga žene briga za dom i kuhanje za obitelj, a 53% ih misli da su zadaci poput mijenjanja pelena, kupanja i hranjenja djece odgovornost majke.

Kampanju je osmislila agencija CLM BBDO (Paris), a poruku prenosi niz influencera iz Francuske i Hrvatske. Kampanja se također oslanja na opsežne i sustavne napore organizacije CARE u borbi protiv međuljudskog i rodno uvjetovanog nasilja, a dodatni je cilj promicanje i poboljšavanje situacije na području Balkana po pitanju ravnopravnosti spolova.

''Devet od deset osoba u cijelom svijetu ima spolne predrasude, prema najnovijoj studiji objavljenoj u petak. To je brutalan podsjetnik na sve što svakodnevno vidimo na terenu. To je ono što pomažemo mijenjati kroz naše programe za zaštitu ženskih prava, posebno zahvaljujući uključivanju muškaraca. Muškarci imaju ključnu ulogu u okončavanju rodnih stereotipova. Poput Franka Andrijaševića, mnogi su već uključeni, ali sada se svi moraju priključiti borbi za ženska prava koju vode milijuni djevojčica i žena diljem svijeta. Primjer pranja rublja može se činiti trivijalnim, ali ima izuzetno negativan- često neočekivan utjecaj na ženska socijalna i ekonomska prava. Nećemo moći postići jednakost bez temeljne promjene u našem načinu ponašanja.. Strukturalne promjene potrebne su na svim razinama društva, počevši kod kuće pa sve do promjena u državnim zakonima'', objašnjava Philippe Lévêque, direktor organizacije CARE France.

Tijekom više od deset godina, u sklopu projekta Young Men Initiative, oko 100 000 dječaka i djevojčica u dobi između 14 i 19 godina sudjelovalo je u 130 škola u programima organizacije CARE na području Balkana, koji su bili usmjereni k promjeni percepcije spolova pod geslom "Budi muško, koristi mozak, a ne mišiće. Zaustavimo stereotipove".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider