Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pod velom tajni

Zašto FIFA nije objavila ljestvicu nakon SP-a? Srebrnoj Hrvatskoj prijeti šokantan scenarij

FIFA je trebala 19. srpnja objaviti novu službenu ljestvicu najboljih reprezentacija svijeta, ali to se nije dogodilo.

Galerija Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino (Foto: AFP) FIFA-ina ljestvica - staro bodovanje FIFA-ina ljestvica - novo bodovanje

Hrvatska je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali to nije garancija bitnog napretka na ljestvici FIFA-e.

Hrvatska je na prvenstvo otišla kao 20. reprezentacija svijeta, a u Rusiji se još jednom pokazalo da FIFA-ino bodovanje ne znači puno jednom kada lopta krene s centra.

Svjetski prvak Francuska tako je, primjerice, bila sedma reprezentacija svijeta. Prva je bila Njemačka koja je ispala u skupini, drugi Brazil dogurao je do četvrtfinala, dok je Belgija jedina opravdala svoj renking – došli su na SP kao treća reprezentacija svijeta i osvojili brončanu medalju. Najlošije je stajala domaća Rusija koja je bila tek 70., a došla je do četvrtfinala izbacivši 10. Španjolsku.

Posljednja ljestvica objavljena je 7. lipnja, a sljedeća je bila na rasporedu 19. srpnja, netom nakon završetka SP-a. Međutim, FIFA je taj datum preskočila, a nova ljestvica očekuje se 16. kolovoza.

Razlozi za preskakanje datuma vjerojatno se kriju u novom sistemu bodovanja. FIFA je za srpanjsku ljestvicu trebala implementirati novu metodu bodovanja, ali ona bi mogla izazvati mnoga pitanja.

Stranica football-rankings.info, koja se bavi predikcijama FIFA-ine ljestvice, predvidjela je dva scenarija za nikad objavljenu srpanjsku ljestvicu. Po starom bodovanju, Brazil bi i dalje bio prvi, Francuska bi skočila na drugo mjesto, Belgija ostala treća, a Hrvatska skočila do četvrte pozicije, što je pomak od čak 16 mjesta. Očekivano s obzirom na sjajan rezultat na SP-u.

FIFA-ina ljestvica - staro bodovanje FIFA-ina ljestvica - staro bodovanje

No u scenariju koji računa bodove prema novom sistemu situacija je bitno drugačija i prilično nelogična. Na toj ljestvici Njemačka je ostala prva unatoč ispadanju u skupini, svjetski prvak Francuska pomakla se samo do četvrtog mjesta, dok je Hrvatska na tek 15. poziciji! Mjesto ispred Hrvatske je Danska, koju su Vatreni izbacili još u osmini finala.

FIFA-ina ljestvica - novo bodovanje FIFA-ina ljestvica - novo bodovanje

Sam autor ovih ljestvica napomenuo je da nije u potpunosti siguran u predikcije po novom bodovanju te da treba pričekati službenu objavu FIFA-e. No ta se objava nikad nije dogodila, što sugerira da FIFA još jednom razmišlja o promjeni sustava bodovanja. Zadali su si rok do 16. kolovoza kada bi stvari trebale biti jasnije, osim ako FIFA opet ne preskoči termin za objavu ljestvice.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider