Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
City najveći favorit

Posljednja Liga prvaka u starom formatu: Noviteti u suđenju, evo što je UEFA naredila sucima

Večeras započinje nova sezona Lige prvaka, posljednja u starom formatu, a Manchester City najveći je favorit…

Trofej Lige prvaka (Foto: Afp)

Danas započinje posljednja sezona Lige prvaka u starom formatu. Prve utakmice igraju su od 18:45, a igraju Milan i Newcastle u Milanu te Young Boys i Leipzig u Bernu.

Sergio Rico Ispovijest nogometaša koji je tjednima bio u komi i izgubio 20 kilograma: Pitao se samo jedno divider

Podsjećamo da od sljedeće sezone neće biti skupina, 36 klubova igrat će u adaptiranom ligaškom formatu tako što će biti podijeljeni prema koeficijentima. Svaki će klub odigrati četiri domaće i četiri gostujuće utakmice protiv osam različitih klubova.

Posljednja Liga prvaka u starom formatu

Osam najboljih klubova izravno ide u osminu finala, dok će se osam ostalih sudionika tražiti nakon doigravanja klubova koji su ostvarili plasman od 9. do 24. mjesta.

Ove sezone na kladionicama je uvjerljivo prvi favorit Manchester City. Koeficijent na aktualnog prvaka Europe u nekim svjetskim kladionicama je 3, dok je Bayern drugi sa 6,5, a Real Madrid treći s 9. Nakon toga dolaze Arsenal (11), Barcelona (15), PSG (17), Manchester United i Inter (21)…

Dani Olmo i Mateo Kovačić Dani Olmo odbio Hrvatsku: "Moj san bio je igrati za Španjolsku'' divider

UEFA uvodi neke novitete što se tiče suđenja. Suci su dobili precizne smjernice. Ono što je najupečatljivije jest to da suci imaju jasnu naredbu da ne luduju s dodanim vremenom. Nemojte očekivati utakmice od 110 minuta ili dodatke od 10 ili 12 minuta u svakom dijelu.

Naredba je jasna: nema kažnjavanja nogometaša prekomjernim dodanim vremenom. U UEFA-i vjeruju da suci imaju dovoljno alata na raspolaganju da spriječe toliki gubitak vremena. Neće zabraniti proslavu golova, niti dodati minutu za svaki postignuti pogodak. Obratit će posebnu pozornost na prekide, a posebno simulacije.

Noviteti u suđenju: UEFA izdala naredbe sucima 

Suci su čak dobili i preporuku da ne pričaju toliko s igračima na travnjaku, da ne daju nepotrebna objašnjenja. Cilj je pokušati izbjeći gubljenje vremena i produljivati utakmice za najviše pet ili šest minuta.

Drugo pitanje koje je od velikog značaja jest igranje rukom, odnosno potezanje igrača. UEFA-i shvaćaju da se to pitanje mora vratiti u normalu. Ruke moraju biti slobodne, a suci će morati na vrijeme pokazati kada je čisto odigrano i ne svirati prekršaje za bilo koji skok ili gestu proizvedenu u skoku ili u nekoj drugoj akciji.

Sljedeća problematika koju treba popraviti jest VAR. Mora nastaviti biti brz i jasan u donošenju odluka. Ono što se analizira bit će objašnjeno putem videa koji će gledatelji moći vidjeti u prijenosu na televiziji i na videozidovima na stadionu. UEFA ističe da to treba biti instrument pomoći i izbjegavanja sudačke pogreške, a ne suprotno.

Posljednje pitanje koje treba popraviti odnosi se na masovne prosvjede igrača i na gestikuliranje trenera. Od profesionalaca će tražiti poštovanje i suci neće tolerirati ispade ili tipične scene kada igrači okruže suca i pritišću suca da promjeni odluku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider