Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
city veći od uniteda?

Yaya Toure se vratio iz mrtvih: ''Guardiola je shvatio, on je jako inteligentan''

Jedan od najomiljenijih nogometaša u Premierligi govori o svom povratku na teren.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada smo ga prošle sezone gledali u nekim utakmicama pomislili smo ''to je to'' od Yaye Tourea što se engleskog nogometa tiče. Spor s viškom kilograma i radijusom kretanja ne većim od kruga na centru terena nije izgledao kao netko tko bi mogao opet igrati nogomet na nekadašnjoj vrhunskoj razini, naročito ne kod trenera kao što je Pep Guardiola.

I tada je Yaya izgledao kao netko tko jednim potezom može riješiti utakmicu, ali u današnjem nogometu nema previše mjesta ni vremena za takve nogometaše. Onda je tijekom ljeta uslijedio medijski rat sa starim mu ''prijateljem'' iz Barcelone kojeg je dodatno potpaljivao Yayin menadžer Dimitri Seluk i činilo se kako je sudbina 33-godišnjeg nogometaša iz Obale Bjelokosti zapečaćena.

Naporan rad se isplatio

No Toure je shvatio kako se u momčad Manchester Cityja može vratiti jedino napornim treningom. Skidanje kilograma zamijenilo je medijske izlete njegovog menadžera te se malo po malo nametnuo Guardioli koji je odlučio kako neće ignorirati igračevu želju za povratkom.

Yaya je u Cityju već sedam godina. Uzeo je dva naslova prvaka i želi još. Želi pisati povijest kluba koji je u 21. stoljeću doživio novi uzlet ulaskom petrodolarskog kapitala.

''Kada sam došao ovdje želio sam da stvaramo povijest. Želim da ovaj klub postane veći i od Uniteda. Znam da će tako nešto biti teško, ali to je moj san. Osvojio sam dva naslova, ali želim još'', prenosi Yayine riječi Guardian.

Na ljeto je - slobodan

Na ljeto će postati slobodan igrač, a ukoliko želi ostati na Etihadu mora se potruditi kod trenera s kojim se nije volio. No cilj im je isti, nastaviti stvarati veliki klub. Zato su i čelnici kluba doveli Pepa Guardiolu.

''Osjećam se kao da mi je 20'', kaže Toure i otkriva svoju ulogu u momčadi.

''Zadužen sam za pokretanje ekipe. Osvajanje lopte, pričanje s igračima. Ja imam iskustvo, pa nekad morate upozoriti svoje suigrače, naročito u situaciji kada je kontra.''

Toure je prije nekoliko tjedana ušao u rotaciju, a ozljedom Gundogana otvorilo se više mjesta. Upisao je četiri nastupa i zabio dva pogotka.

''Ja pripadam na terenu, ali kada i nisam tamo želim biti na stadionu. I kad odlazim sa stadiona razmišljam o utakmici i svojoj igri. I dalje želim napredovati. Koliko ću biti u igri ovisi o treneru, ali spreman sam dati 100% sebe u svakoj situaciji. Borit ću se za ove navijače koji pjevaju moje ime.''

Pohvale za Guardiolu

Man City je važnom pobjedom protiv Arsenala, nadaju se navijači, prekinuo krizni period koji je trajao još od onog početnog zanosa kada su mljeli sve pred sobom pa stali. Tako nešto su i mnogi stručnjaci predviđali da će se dogoditi u prvoj sezoni Pepa Guardiole u Premierligi.

''Mislim da je Guardiola shvatio koliko je ova liga teška fizički. Ali on je jako inteligentan čovjek i razumije nogomet jako dobro. On uvijek želi pobijediti, osvojiti ligu, ali vidio je da se u Engleskoj momčad mora izboriti za svaku loptu. Njegova je ideja u Cityju stvoriti momčad poput Barcelone. Bit će to teško, ali nastavljamo na tom putu uz naporan rad'', poručio je Yaya Toure.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider