Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
iz prve ruke

Xabi Alonso otkriva taktiku Guardiole i Mourinha: Dvije vizije kontrole

Igrao je za obojicu i dobro zna što žele od svojih momčadi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči subotnjeg okršaja Uniteda i Cityja u derbiju Manchestera na Old Traffordu, bivši nogometaš Liverpoola koji danas radi za Sky Sports Jamie Carragher ugostio je sjajnog veznjaka minhenskog Bayerna Xabija Alonsa.

Poznati baskijski nogometaš slovi kao jedan od inteligentnijih na terenu i predviđaju mu trenersku karijeru. Često je bio produžena ruka svojih trenera na terenu, kako kod Rafe Beniteza u Liverpoolu tako i kod Mourinha i Ancelottija u Realu ili pak Guardiole u Bayernu.

Alonso nam uistinu iz prve ruke može otkriti taktičke postavke dvojice trenera o kojima se ovog tjedna pisalo kao možda nikada dosad. O njihovom rivalstvu sve se zna, ali i o nogometnim filozofijama koje su potpuno različite iako su obojica nogometni fanatici.

Razlika u viziji kontrole igre

Dok je Pep Guardiola nogometni inovator čije zamisli (nastale na učenjima pokojnog Johana Cruyffa) mnoge jako živciraju, Mourinho je poznat kao ljubitelj praktičnog nogometa, kojeg će pak oni koji ga ne vole nazvati dosadnim i 'bunkeraškim'. Xabi Alonso objasnio je razlike u stilu na primjeru svoje uloge.

''Kad sam igrao s Joseom obično smo imali dva središnja vezna igrača, dok sam kod Pepa obično bio sam na toj poziciji i činio trokut s dva središnja braniča. Vraćao sam se iza njih po loptu, baš kao što to sad mora raditi Fernandinho. Kada su naprijed dva napadača taj zadnji vezni radi višak u obrani, a kada je jedan napadač naprijed onda prati onog iza njega.''

Jose Mourinho voli u sredini imati jednog 'play-makera' i jednog razbijača. Kada su najveće utakmice u pitanju, ovom veznjaku koji razbija suparničke napade zna dodati i stopera (Pepe, Zouma, David Luiz…). Ono što je poznato da jedan Guardiola voli kontrolu lopte, dok je pojam kontrole kod Mourinha nešto sasvim drugo.

''Mislim da obojica žele kontrolu, ali Mourinho bi mogao prepustiti loptu Cityju iako igra kući. Ali to ne znači da neće imati kontrolu'', smatra Xabi.

Je li Pepova taktika s dvojicom igrača naprijed u središnjem trokutu bolja od Mourinhove koji ima jednog naprijed te dvoje iza, zanimalo je Carraghera.

''O postavljanju igrača na sredini terena sve će ovisiti jer ako dvojac Uniteda bude postavljen gusto, City će tražiti prostor na boku gdje će odlučivati dvoboji jedan na jedan.''

Kontre opasnost za Guardiolin City

Opasnost za sve Guardioline momčadi su kontre protivnika koje su ga koštale finala Lige prvaka, pitao je Carragher koji je očito malo više pod dojmom menadžera Cityja i njegovih taktičkih zamisli. Uostalom, kod Mourinha nema previše filozofije, uvijek je igra protivnika ta koju treba zaustaviti, a onda kreće brza tranzicija prema naprijed gdje većinom odlučuje klasa pojedinca.

''Ljudi misle da Pep samo misli na napadački dio igre, ali to je pogrešno. Upravo suprotno, razmišlja više o defanzivi, jer imajući kontrolu lopte ne želi dopustiti igru protivnika. Vidim da pokušava promijeniti mentalitet igrača jer vidjeli smo u zadnjim utakmicama kako Aguero i Silva trče za protivnikom i rade presing'', kaže Bask i dodaje:

''Mislim da je transfer Stonesa bio ključan za Pepa. Naučit će puno, ne samo kod građenja akcije od svog gola već nego i kod postavljanja na jednom dijelu terena kada je lopta na skroz drugoj strani.''

No Manchester United je prednosti i ima ulogu favorita. Ne samo da igraju pred svojim navijačima već gradski rival stiže bez svoje najveće zvijezde Sergija Aguera. S druge strane, Mourinho je provjerene klase poput Zlatana Ibrahimovića i najskupljeg igrača u povijesti Paula Pogbu.

''United ima vrlo jake igrače koji mogu prelomiti utakmicu čak i ako City bude bolje stajao na terenu'', zaključio je Alonso.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider