Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NEPOPULARNI GINO POZZO

Ludi predsjednik bivšeg premierligaša u devet sezona smijenio je 16 trenera, bivši hrvatski izbornik bio je među boljima

Od posljednjih 16 trenera engleskog Watforda, treći najveći prosjek bodova ostvarivao je Slaven Bilić.

Gino Pozzo (Foto: Profimedia)

Nešto sasvim uobičajeno za engleski profesionalni klupski nogomet dogodilo se ovog mjeseca. Watford se zahvalio svom menadžeru Valerienu Ismaelu te na klupu instalirao novog.

Predsjednik Gino Pozzo odradio je 16. smjenu glavnog trenera od srpnja 2015. godine do danas. Razdoblje je to u kojem je samo jedan čovjek izdržao dulje od 365 dana na klupi. Quique Sanchez Flores, koji je u Premier ligi odradio sjajan posao te izborio finale FA Cupa 2019. godine, no niti to ga nije spasilo čim su rezultati malo pali.

Osam trenera u manje od tri sezone

Ipak, u posljednje dvije godine posebno je Pozzo lak na obaraču, odnosno otkako je Watford završio u Championshipu, iz kojeg očito ni ove godine neće izići. Produljimo stvar na sezonu ranije, onu u kojoj se odmah nakon povratka ekspresno ispalo iz Premier lige i doći ćemo do brojke osam.

Trenutačni menadžer Tom Cleverley peti je čovjek u nešto manje od dvije sezone. 34-godišnji nekad ogromni talent Manchester Uniteda ima posao do kraja sezone posložiti momčad za iduću. Jer Watford je uistinu u situaciji da ne može nikamo. Osam kola prije kraja nalazi se 13 bodova od mjesta koje vodi u doigravanje te devet od zone ispadanja.

No nama je najzanimljivije pogledati listu svih tih spomenutih trenera, posebno zbog podatka da je u prosjeku najviše bodova na klupi Watforda od ispadanja u Championship osvojio Slaven Bilić.

Navijači i dalje žale zbog Bilićeva odlaska

On je klupu preuzeo u rujnu 2022., nakon ekspresnog otkaza Robu Edwardsu, koji je onda preuzeo Luton i odveo ga senzacionalno u Premier ligu. Bilić se na klupi zadržao 26 utakmica, a u prosjeku je osvajao 1,42 boda prije nego što je smijenjen. Umjesto njega je, s ciljem podizanja kvalitete i ulaska u doigravanje, doveden Chris Wilder, no on je u tada preostalih 11 kola osvojio tek 12 bodova.

Taj Bilićev prosjek bodova zapravo je treći najveći od svih 16 spomenutih trenera, a nešto zvuči još zanimljivije.

Da je Bilić ove sezone na klupi, s tim svojim prosjekom bodova osvojio bi ih 54, što također ne bi bilo dovoljno za mjesto u prvih šest momčadi, a to samo govori kako Pozzo vjerojatno previše traži od trenera, dok je u svoju za Championship podosta skupu momčad ulagao na pogrešan način.

Navijači su očajni, nadaju se prodaji kluba

Bilić, koji je trenutačno trener saudijskog Al Fateha, zapravo je trener za čijim su odlaskom navijači najviše žalili, a može se reći da ni njegova popularnost u Engleskoj nije pala te da bismo ga uskoro mogli ponovno vidjeti na Otoku. Vjerojatno ne u Watfordu, iako bi ga navijači tamo voljeli ponovno vidjeti. Ali najviše od svega voljeli bi vidjeti da ode nemilosrdni Pozzo, vlasnik kluba koji na svojoj poziciji vedri i oblači od 2012. godine, dok mu je potpuno vlasništvo pripalo dvije godine kasnije.

Tko zna, možda se to dogodi ako Pozzo bude proglašen krivim za korupcijske radnje, za koje mu se sudi u Španjolskoj. Prema njima je Pozzo, koji je također bio vlasnik Granade, u razdoblju od 2009. do 2015. godine u tom klubu zamračio iznos od otprilike devet milijuna dolara.

To je sada sasvim druga priča, ali svakako vrijedna spomena. Pozzo je jedan od najnepopularnijih ljudi u nogometu i ima onih koji se nadaju da će njegov odlazak biti najbolji za Watford, klub koji je imao jako lijepih sezona u najvišem razredu engleskog nogometa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider