Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jarni postigao hat-trick

Vrapče i Hajduk nakon 28 godina: Ovako je počeo put prema najslavnijem Kupu u povijesti Bilih

Nogometaši Hajduka u Medulinu su se pripremali za novi važan ogled, ovaj put u sklopu šesnaestine finala Kupa.

Detalj s utakmice Vrapče - Hajduk (Screenshot)

Hajduk je od dolaska Zorana Vulića u dvije utakmice uzeo šest bodova protiv dva najlošija sastava HNL-a, Rudeša i Istre 1961, a danas ga čeka novi ispit - gostovanje kod Vrapča u šesnaestini finala Kupa kao uvertira za subotnji veliki derbi s Dinamom na Poljudu.

Osim što se pobjeda u ovom dvoboju podrazumijeva kako se ne bi remetila atmosfera uoči derbija, Hajduk ima imperativ trijumfa i zbog svog ugleda, ali i zbog činjenice da je u HNL-u zaostao već sad ogromnih 10 bodova za Dinamom pa je razvidno kako je Kup znatno lakša prilika za osvajanje trofeja. Trener Vulić najavio je da će dati priliku nekolicini igrača iz druge momčadi pa se može očekivati kombinirani sastav.

Što se Vrapča tiče, ono je u pretkolu u gostima svladalo Višnjevac s 2:1 i Hajduk im stiže kao lijepa nagrada za sve što su postigli u proteklih godinu u Kupu Grada Zagreba, kada su stigli sve do finala u kojem je bolji bio Hrvatski dragovoljac.

Zanimljivo, nije ovo prvi put da će se Vrapče i Hajduk sastati u nekoj natjecateljskoj utakmici. Prije 28 godina spojio ih je ždrijeb u Kupu Jugoslavije, također u šesnaestini finala. Bilo je to u sezoni 1990./1991. Točnije, 8. kolovoza 1990., ali Vrapče nije bilo domaćin u svom kvartu već je zbog ogromnog interesa ugostilo Splićane na stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

Završilo je uvjerljivom pobjedom Hajduka, 0:6, a hat-trick je postigao Robert Jarni. Po jedan gol postigli su Ardian Kozniku i Ante Miše, a domaći igrač Visković je postigao autogol. Na golu Hajduka tada je bio Mladen Pralija, današnji pomoćnik trenera Vulića.

Nakon toga je Hajduk eliminirao Pelister iz Bitole, Rijeku, Borac iz Banja Luke i onda u onom mitskom finalu u Beogradu golom Alena Bokšića nokautirao i Crvenu zvezdu, osvojivši Kup koji je donio sa sobom u Split u trajno vlasništvo.

Hajduk je ukupno osvojio 15 kupova u svojoj povijesti, ali taj iz 1991. je nesumnjivo najveći i najvažniji, zbog okolnosti u kojima je odigran. Rat je u Hrvatskoj već bjesnio, nekoliko dana prije tog finala dogodio se pokolj 12-orice hrvatskih policajaca u Borovom Selu, a koliko je taj trijumf bio rezultatski bitan, najbolje govori to što je Zvezda tri tjedna kasnije postala prvak Europe.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider