Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Opasnost za navijače

VIDEO Poljudu pod hitno potrebna obnova: Pogledajte kako izgleda, na svakom koraku hrđa i dotrajalost

Grad Split je povukao tek 600 tisuća eura za obnovu stadiona Poljud koji predstavlja sve veću opasnost za posjetitelje.

Poljud je proglašen sportskom građevinom od nacionalnog interesa, ali je Grad Split ove godine uspio povući tek pet posto dostupnih sredstava za obnovu iz državnog proračuna. Analize pokazuju da stadion predstavlja sve veću opasnost za posjetitelje.

Reporter Ivan Kaštelan za Dnevnik Nove TV je posjetio poljudski stadion, te provjerio kakvo je stanje unutar i iznad stadiona koji je izrađen prije 45 godina.

"Stadion je u jako lošem stanju. To je arhitektura 80-ih godina koja je naravno neodržavana i u mnogim elementima dotrajala. Armirani beton kroz koji prolaze oborinske vode, dakle, ugrožena je po meni i betonska konstrukcija. Ne samo zbog atmosferilija, nego tada tih 80-ih godina nisu vrijedila pravila o protupotresnim intervencijama i zonama", kazao je arhitekt Nenad Fabijanić.

Ulaskom u prostore koji nisu vidljivi posjetiteljima na svakom koraku su hrđa i tragovi dotrajalosti. Čeličnoj konstrukciji i pokrovu od materijala leksana odavno je istekao rok trajanja. Svaka jača bura tijekom zime predstavlja opasnost i za gledatelja, ali i za prolaznike oko Poljuda.

Vladajući su da bi omogućili obnovu promijenili zakon o sportu, a Poljud i Maksimir proglasili građevinama od nacionalnog interesa. Zagreb još nema gotov model gradnje novog objekta, a Split je povukao tek šesto tisuća eura za izradu projektne dokumentacije.

"Naravno da je zahtjev bio za puno većim iznosom mi bi dodijelili iznos do potpune iskorištenosti sredstava, nešto malo manje od 14 milijuna eura koje smo imali na raspolaganju. Nažalost Grad Split nije bio spreman u vidu ni sa građevinskom dozvolom ni sa konkretnim radovima da se ta sredstva povuku, ali mi ćemo podjednako kao i u ovoj godini osigurati sredstva i u sljedećoj godini", kazao je ministar turizma i sporta Tonći Glavina.

Projekt idejnog rješenja cjelovite obnove u ladicama je Puljkove administracije već šest mjeseci, a njegov autor nije optimist.

"Na onaj način kako ja vidim novi obnovljeni Poljud, mislim da sredstva neće biti. Ovo naše etapno, povremeno, djelomično. U Hrvatskoj nema jednog jedinog objekta posljednjih sto godina koji je rađen fazno, a da je uspio. Mi smo spremni kao što znate samo uvijek za prvu fazu", kazao je Fabijanić.

Ali ni o prvoj fazi iz Grada Splita danas nitko ni riječi. Očito se čeka neki datum bliži - lokalnim izborima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Uoči utakmice Hrvatske i Poljske, naš
@susjedbobo i @stipeantonijevic nastavljaju sa svojim kreativnim predstavljanjem zemalja protiv kojih igraju Vatreni. ⚽

Tako ćete moći naučiti nešto o povijesnim ličnostima koje je dala Poljska, saznati zašto su Poljacima Speedway i Strongman draži od nogometa, te vidjeti kojoj životinji mogu zahvaliti za omiljeno nacionalno piće. 🇵🇱
Hrvatska reprezentacija bila je na pragu prolaska u četvrtfinale u Ligi nacija u Varšavi, no Poljaci su uspjeli stići prednost Vatrenih i nadoknaditi dva gola razlike.

Naši nogometaši nisu iskoristili ovu priliku, ali i dalje imaju sve u svojim rukama za najmanje drugo mjesto u grupi 1, koje vodi u četvrtfinale. 💪🔥🇭🇷

Više na portalu @golhr.

📸: AFP
"Nema mjesta nezadovoljstvu i panici." 💪🔥

📸: Damir Krajac/CROPIX
Dinamov dvojac večeras je briljirao! 🇭🇷💪🔥

📸: Damir Krajac/CROPIX