Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

VIDEO Markulin: Bojim se da će puno klubova nestati!

Mnogi klubovi HNL-a ove bi se godine mogli naći u još većim problemima. UEFA poručuje - klubovi koji će trošiti više novca nego što će zaraditi, neće dobiti licencu za natjecanje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Teško vrijeme za nogomet. Praktično svaki dan neki novi klub je glavom ispod površine vode. Varteks pred stečajem, Rijeci blokiran račun, a Šibenik diže kredit za preživljavanje. Loše vijesti sustižu jedna drugu i prijete opstojnosti domaće lige. Kako ni u Europi nije mnogo bolje stanje, UEFA je odlučila reagirati.

'Ako je podatak da otprilike 44 posto klubova u čitavoj Europi prikazuju poteškoće u financijskom poslovanju ili gubitke u odnosu na prošlu godinu onda je evidentno da se taj ponor sve više i više produbljuje i da je vrijeme da UEFA pokrene jednu inicijativu na globalnoj razini', izjavio je Damir Vrbanović.

Tko troši više od zarađenog može zaboraviti licencu. Tako se u najkraćem može sublimirati intencija UEFA-e. Iako kad uzmemo u obzir da su najveći europski klubovi dužni i preko pola milijarde eura, upitno je doslovno provođenje ideje iz Nyona.

>> Zaokret na Skupštini HNS-a: Ostaje 'omražena' Liga 16!

Za ogromne dugove nogometnih klubova širom Europe glavni su razlog, poručuje Vrbanović, previsoki ugovori igrača.

'Kad su u pitanju novi ugovori, skoro sam siguran da će svi klubovi, uključujući i Hrvatsku, puno racionalnije predlagati plaće, davanja, naknade igračima za ono što oni pokazuju na terenu', objasnio je Dinamov direktor.

Hrvatski primjer specifičan je i zbog anoreksičnih izvora prihoda. Od pet glavnih izvora prihodovanja u nogometnom svijetu, za hrvatske prvoligaše četiri gotovo da i ne postoje. Transferi igrača jedini jamče opipljiviju zaradu, no brušenje talenata za prodaju dugotrajan je i neizvjestan proces.

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković jedino rješenje vidi u pomoći politike:

'Mislim da će gradovi, općine, načelnici i gradonačelnici morat na neki način stati iza športa.'

Praktično na istom tragu je i predsjednik Udruge prvoligaša Robert Markulin. Zakonskim odredbama, kaže, treba, pomoći, financiranje sporta.

'Bojim se da bez toga puno klubova će otići, jednostavno da će nestati ili se ugasiti iz razloga da su već sada vrlo teška vremena. Imate primjer trenutno Varteksa, nije jedini', izjavio je Markulin.

Suma sumarum, pomoć se očekuje od države i lokalnih jedinica. Ta simbioza godinama je funkcionirala na zadovoljstvo nogometnih čelnika. Hoće li ponovno? Novo vrijeme, drugo poluvrijeme...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider