Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kako neočekivano

VIDEO Duhovi Leicestera nad tri vodeće europske lige: Događa se!

Apsolutni hit aktualne nogometne sezone malena je Girona.

U španjolskoj La Ligi Girona je sinoć pobijedila i Barcelonu, te se vratila na vrh ljestvice. Uz španjolsko prvenstvo, neočekivane junake imaju i lige Njemačke i Engleske. Osvrt na najugodnija iznenađenja nogometne sezone donosi Saša Lugonjić.

Duhovi Leicestera nad 3 vodeće europske lige. Iako je kraj sezone jako daleko, a priča poput Leicesterove događa se - reci će mnogi - jednom u 100 godina, scenariji koji se zasada odvijaju u La Ligi, Bundesligi i Premierligi itekako asociraju na bajku Lisica iz 2016.

Apsolutni hit aktualne nogometne sezone malena je Girona. Klub koji je sinoć u katalonskom okršaju usred Barcelone srušio Xavijevu momčad i zasjeo na vrh La Lige.

Momčad koja je još pretprošle sezone bila drugoligaš, ima 2 boda više od Reala i čak +7 u odnosu na Atletico i Barcelonu. Uz sve to, Girona je i najefikasnija momčad La Lige. Koja je i Barcelonu pobijedila napadačkim, a ne obrambenim pristupom.

Kada se pogledaju vrijednosti momčadi na Transfermarktu,Girona ima 10. najvredniji kadar u ligi. Otprilike 850 milijuna eura jeftiniji od Reala.

U ljetnom prijelaznom roku potrošili su tek nešto više od 22 milijuna eura, a najskuplje pojačanje platili su manje od 8 milijuna eura.

Ukrajinca Dovbika doveli su iz Dnjipra, a on se zasada odužio s 8 golova i 5 asistencija.

I Bundesliga ima neočekivanog lidera, iako je Bayer Leverkusen u odnosu na ostatak kvarteta kojim se večeras bavimo ipak teškaš.

Momčad Xabija Alonsa jedina je neporažena u ligi ove sezone. S 11 pobjeda i 3 remija u 14 kola. Kada se pogledaju i nastupi u Europskoj ligi i kupu, Apotekari su u 22 utakmice ostvarili 19 pobjeda i 3 remija.

Bayer koji nikad u svojoj povijesti nije bio njemački prvak lider je lige, s 4 boda, ali i utakmicom više od Bayerna. Dalje slijede Stuttgart - s kojim ćemo se uskoro pozabaviti, te Leipzig i Borussia.

U prijelaznom roku Leverkusen je ukupno potrošio 80 milijuna eura. Manje nego Bayern samo na Harryja Kanea.

Pojačanja su odlično kliknula, što je veliko priznanje i treneru i sportskom dirketoru. Boniface, Grimaldo i Hoffman i zabijaju i asistiraju, a Granit Xhaka iznimno je važan dodatak sredini terena.

Leverkusen je jučer u odličnoj utakmici remizirao kod Stuttgarta. Domaćin je u potpunosti dominirao u prvom poluvremenu i poveo preko Fuhricha, a u nastavku utakmice bod Alonsovoj momčadi osigurao je Florian Wirtz.

A, da će Stuttgart biti hit momčad Bundeslige teško bi predvidjeli i oni kojima je taj klub duboko u srcu. Jer, u protekle dvije sezone Stuttgart se grčevito borio za ostanak. A, trenutno je treća momčad lige.

Prema vrijednosti igračkog kadra momčad koju s klupe vode Sebastian Hoennes, inače nećak Ulija Hoenessa, tek je deveta u ligi. No, teren priča jednu drugačiju priču.

U prijelaznom roku višestruko su više zaradili, nego investirali, no ona najveća investicija pokazala se savršenom.

Iz Rennesa su za 9 milijuna eura doveli Guirassyja, a 27-ogodišnji napadač iz Gvineje u 12 utakmica postigao je nestvarnih 16 golova.

I za kraj Premierliga. I čudesan pothvat Aston Ville. Momčadi koja je trenutačno najbliži pratitelj Liverpoola i Arsenala, ispred Manchester Cityja. Jasno, uz znatno jeftiniji kadar.

Momčad Unaija Emeryja prošli je tjedan ostvarila dvije monumentalne pobjede. Na Villa Parku najprije je pao Manchester City, a potom i Arsenal.

Posebno impresivni bili su protiv Cityja. Kome su na gol zapucali 22 puta, a Građani njima tek u dva navrata. Toliki minus u broju udaraca prema golu u odnosu na protivnika, Pepu Guardioli nije se dogodio nikad ranije.

Manchester City jedina je momčad koja je u kalendarskoj 2023. osvojila više bodova od Ville...

A, Emeryjeva momčad prva je do Guardioline i po broju premierligaških pobjeda u 2023.

I sve to uz male promjene u igračkom kadru. Unai Emery koji ih je prije godinu dana došao spasiti od ispadanja najzaslužniji je za ovakav preobražaj bivšeg europskog prvaka

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider