Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Za Dnevnik Nove TV

VIDEO Čeferin sa Sportskih igara mladih uputio poruku: "Huliganizam nije problem samo Hrvatske i Grčke"

Sportske igre mladih manifestacija su koju je podržalo mnoštvo poznatih sportaša.

Aleksander Čeferin (Foto: Dnevnik Nove TV)

Na Prokurativama danas ikona do ikone. Najkraći je to opis skupa bivših legendi koji će zajedno igrati za All Star momčad na Prokurativama i istrčati protiv jedne mlade ekipe sportskih igara mladih, dječaka i djevojčica koji su stigli do samog završnog turnira, a igre će okončati na najljepši mogući način, među svojim idolima.

Među njima će biti još jedan velikan, čelni čovjek europskog klupskog nogometa, predsjednik UEFA-e, Aleksander Čeferin. S njime smo odradili i intervju u kojemu teme nisu bile samo Sportske igre mladih, već i nemile scene u Ateni.

Pohvalio vrijednosti igara mladih

Gospodine Čeferin, od 2019. ambasador ste Sportskih igara mladih. Što je to tako posebno kod ove manifestacije da Vas vuče natrag godinu za godinu?

“Fascinantno je vidjeti kako ova manifestacija brine o djeci, kako donosi prave vrijednosti. Kada vidiš kako su sretni, kako nema mržnje, kako imaju ljubav, kako vole nogomet, ali i druge sportove. Jednostavno je, nema toliko pozitivnih stvari u današnjem svijetu“, rekao je Čeferin.

Čovjek ste koji se ne voli puno hvaliti, ali Zdravko Marić, osnivač Sportskih igara mladih, Vas je toliko nahvalio. Rekao je kako ne može vjerovati da je čovjek na čelu UEFA-e toliko skroman, svaki puta se javi iz prve na telefon da možete čak biti uzor hrvatskim političarima. Stvarno Vam nije ništa teško za sportske igre.

“Pa malo pretjeruje Zdravko, ali trudim se da napravim što mogu. Kad se već ponudiš da ćeš pomoći moraš se potruditi, ali mislim da on malo pretjeruje. Ponijele su ga emocije“, rekao je Čeferin.

"Huliganizam je europski problem"

Idilične scene kao na igrama mladih nisu svakodnevica u europskom nogometu. Nažalost, posljednjih tjedna svjedočili smo ružnim scenama u Ateni.

Huliganski obračun navijača AEK-a i Dinama donio je i smrtni slučaj jednog grčkog navijača. Koliko je Vas taj slučaj šokirao i je li huliganizam bio glavna tema sastanka jučer s premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Šokirao nas je sve. Kakav moraš biti čovjek da nekog napadneš, a kamoli ubiješ zbog toga što nosi pogrešan dres. To moramo zaustaviti. Za to trebamo vlade, policije svih država UEFA-e da nam pomognu. Da, to je bila glavna tema razgovora s premijerom i ministrom unutarnjih poslova jučer i danas ujutro.

“Zaključci su da moramo surađivati i da moramo riješiti stvari na europskom nivou jer huliganizam nije problem samo Hrvatske i Grčke, nego je europski problem. U nekim državama više, u nekim manje. Ako se svi ne povežemo i ne riješimo tog raka, nema uspjeha. UEFA sama ne može, a i vlade same ne mogu. Suradnja s hrvatskom vladom je izuzetno dobra“, izjavio je Čeferin.

Sljedeće Sportske igre sele u novu državu

S obzirom na Vaš veliki angažman u sklopu ove manifestacije, spremate li nešto posebno za iduće Sportske igre mladih. Možemo li očekivati još koju zlatnu loptu u gostima?

“Ja moram reći da ja ne odlučujem puno. Tu odlučuje Zdravko Marić koji me svaki dan zove po petnaest puta dok ja ne popustim, tako da ćemo vidjeti kakve ideje ima čovjek. Ja sam već sada malo uplašen“, zaključio je prvi čovjek UEFA-e, Aleksander Čeferin.

Na Prokurativama se spremaju svoj padel susret odigrati Zvonimir Boban, Nemanja Vidić i predsjednik PSG-a. Za sve to zaslužan je Zdravko Marić, za kojega je Čeferin rekao da je bio ponijet emocijama kada je opisivao koliko Vam je pomogao.

“Sigurno sam bio ponijet emocijama. Emocijom i govorite ono što je istina, tako da ni ne mogu opisati što je on sve napravio za nas. Tri, četiri puta tjedno na telefonu, sve reagira iz prve i što sam rekao danas, ovih sedam dana uvijek je govorio prije nego što bi nazvao “izvini prijatelju znam da ti je gužva““, rekao je organizator Sportskih igara mladih, Zdravko Marić.

260 tisuća djece ove godine, kako nadmašiti to što nam spremate za 2028. godinu?

“Spremamo novu zemlju, to je Slovenija tako da sam siguran da ćemo nadmašiti. To je također zahvaljujući Čeferinu smo sve napravili za pripremu u Sloveniji i definitivno se nadam da ćemo i ondje biti primljeni kako smo primljeni u sve tri zemlje i da će se igre osim Slovenije dalje širiti. Plan je vrlo brzo otići u Mađarsku“, izjavio je Zdravko Marić.

Manifestaciji koja je od 1996. skupila 2,5 milijuna djece iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine želimo da i u budućnosti nastavi tako pa da i u Sloveniji te brojke dovede na još jednu novu razinu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider