Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Razarajuće slike

VIDEO Ovo je prava katastrofa za Hrvatsku i hrvatski nogomet!

'Bijela kuga' razara Hrvatsku i najvitalniji dio hrvatskog nogometa. Slavonija ostaje bez djece...

Travnjaci i mreže nogometnih klubova županijskih liga otkrivaju poražavajuću demografsku sliku. Gotovo svaki manji slavonski klub više ne može sastaviti momčad od 11 igrača.

Posebno teško je u Požeško-slavonskoj županiji, gdje mladi odlaze svakodnevno iz svojih mjesta. Nogometni klub Kutjevo na nedjeljnoj utakmici s Požegom neće imati dovoljno igrača.
„U recimo juniorskoj kategoriji ima 10 igrača pa ih krpamo sa još 5,6 iz pionira“, kaže Antonio Ređo, igrač Kutjeva.

Mjesto je napustilo 60 obitelji.
„Kad sam bio junior, u mojoj ekipi nas je bilo 18. Danas u seniorima iz juniorske ekipe ostalo su samo nas dvojica“, kaže Redžo.

U samo godinu dana klub je izgubio polovicu igrača.

„U 2014./2015. natjecateljskoj sezoni imali smo 125 igrača registriranih da bi 2015./2016. imali 60 – 70“, ističe Ile Matijević, tajnik Kutjeva.

Slično je i u Požegi. Tereni moderni, no bez nogometaša.
„Ja sam do prije dvije godine bio i trener Slavonije, od tada je otišlo 20 igrača“, otkriva Željko Mitrović, tajnik Požeškog sportskog saveza.

Odlazak mladih i sve manje rođenih desetkovali su slavonska mjesta.
„Od prvog razreda ima ih 9 učenika, od toga samo 6 dječaka, a u drugom razredu imamo 2 učenika, od toga samo jedan dječak“, kaže učiteljica Snježana Bošnjak.

Cijela Područna škola u Sulkovcima kraj Pleternice nema dječaka za jedan nogometni tim.
„Mladi dosta odlaze, ne odlučuju se ni na brak jer posla nema“, ističe učiteljica Zrinka Štadelhofer.

Svlačionice su sve praznije i u Mihaljevcima. Željko iz Požeškog sportskog saveza ondje je trener. Ispratio je sina i mnoge igrače.
„Zadnji broj koji je imao nogometni klub Croatia je 75, trenutno su 42 igrača registrirana, od tih 42 je već 6 otišlo“, kaže Željko Mitrović.

Predsjednik Croatije Dražen Franjić dodaje:
„Sad smo zadnje kolo izgubili 6:0 jer nam je falilo 7 igrača.“

Josip Jurišić završio je fakultet, no i ovaj veznjak prisiljen je odseliti.
„Razmišljam o odlasku, situacija je takva, znamo svi, ne bih htio ići iz svog mjesta, ali posla nema.“

Svježe pokošeni travnjaci i slavonske mreže, bez mladih sportaša, ostat će prazni. Dok se političari svađaju oko bezveznih, najčešće potpuno ispraznih ideoloških tema, očito s ciljem da skrenu pažnju s pravih problema koji najviše tište hrvatske građane, nekoć bogata Slavonija, koja je oduvijek bila pravi rasadnik sjajnih nogometaša, danas se raseljava ubrzanim tempom. Mnogi Slavonci su već otišli u inozemstvo, a mnogi će tek otići. Pitanje je tko će ostati i što će biti s Hrvatskom i hrvatskim nogometom ako se taj trend nastavi? Hoće li biti novih Olića, Šukera, Vlaovića... ? Što je još važnije - tko će ostati živjeti u Lijepoj Našoj?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider